Сигнализирай!

Изкуственият интелект: Заплахата или възможността на 21 век? (Коментарът на редактора)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.02.2024 г.
13
0

Изкуственият интелект: Заплахата или възможността на 21 век. Въпросът, който продължаваме да си задаваме все по-често. Всеки ден. Сблъсквайки се с AI илюстрации, роботи-помощници, ChatGPT. И всичко това в наша помощ…или пък не?

Вижте първия изкуствен интелект на български език

Мислещите машини и изкуствените същества се появяват още в древногръцките митове. Механичният слуга, изработен от ковача Хефест, меденият великан Талос от Крит. По-късно - Франкенщайн на Мери Шели. “Терминаторът” на Арнолд Шварценегер, който завинаги ни изправи пред въпроса “Ами ако наистина ни нападнат роботи?”. Всички истории на тези същества ни говорят за надеждите, страховете и етичните съображения, които касаят темата за изкуствения интелект. 

Началото

Твърдението “ИИ” за първи път се появява през 1950 година, когато Джон Макарти въвежда термина на конференция в Давос, Швейцария. След няколко години той, Марвин Мински и Клод Шеннон основават “Лаборатория за изследвания на изкуствения интелект в Линкълн”. И така започва всичко. През 60-те и 70-те години вече наблюдават вълнуващ бум в областта - първите програми, способни на основни форми на обучение и решаване на проблеми. Програми като ELIZA (създадена от Джозеф Вайценбаум през 1966 г.) и SHRLDU (създадена от Тери Уиноград през 1972 г.) демонстрират възможностите на ИИ да обработва език и да разбира естествени езикови инструкции. През 70-те години навлиза и в медицината. MYCIN е една от първите експертни системи, диагностициращи заболявания. При това толкова точно, колкото лекар. 

Моментът на успеха

През 90-те години се постигат най-много успехи в областта. Изкуственият интелект се използва в логистика, извличане на данни, медицинска диагностика. Машинно обучение, интелигентно преподаване, ситуационни разсъждения, планиране, разбиране на естествените езици и превод. Спектрометрия, виртуална реалност. Успехът се дължи на увеличаващата се изчислителна мощ на компютрите. Както и полагането на усилия, от страна на хората, при разрешаване на специфичните подзадачи. И така през 1997 година системата Deep Blue успява да победи световният шампион по шахмат Гари Каспаров. Какво доказателство за напредналост, нали? А всъщност е само началото. 

Заплаха или възможност? 

Тази ретроспекция на първите събития прокарва мисълта, че ние хората сме отговорни за създаването на изкуствения интелект. За неговото подхранване и изграждане като добре смазана машина за взаимопомощ. Но дали в амбицията си да го “отгледаме”, не сме създали нещо, което може да ни замени като човеци? Нещо много по-добро, което вече не се нуждае от човешкия интелект? Нека проследим заплахите и възможностите на ИИ през 21 век. 

Възможности

Най-голямата възможност, която изкуственият интелект ни предоставя, е безрезервната си и неуморима помощ: 

  • В писането на книга, дипломна работа, домашно. (Да, може да изгради тезата ти вместо теб.)
  • В изгубването в превода. (Да, може да ти преведе безброй страници от всички езици.)
  • В необходимостта от идеи. (Да, може да декорира собствения ти дом по-добре от теб. И да, може да изпишеш на ChatGPT всичко налично в хладилника си и той да ти даде готова рецепта.)
  • В поглед към бъдещето. (Да, може да видиш бъдещото си дете чрез генериране и обработка на снимка. И да, може да видиш как ще остарееш.)
  • В усъвършенстване в работата. (Да, може да смята досадните изчисления вместо теб, безгрешно. И да, може да участва в заводските производства. Както и да отговаря за онлайн обслужването на клиенти.)
  • В напредване на медицината и технологиите. (Да, може да открие решения на въпроси от изключителна значимост - откриването на лек срещу рака.)
  • В разбиране на миналото. (Да, може да разсъждава и пресъздава вижданията на велики личности от историята. По този начин можем да се срещнем виртуално с героите от едно време.И да се насладим на концерти на Елвис Пресли, Бийтълс и Фреди Меркюри.)

Заплахи

Позитивите около изкуствения интелект винаги са преследвани от негативи, които много често натежават, взимат превес и се превръщат в заплаха : 

  • От замяна на човешката работна ръка. (Способността на ИИ да не допуска грешки в административните задачи го прави предпочитан работник. Може дa дoвeдe дo зaмянaтa нa 300 милиoнa paбoтни мecтa по света.)
  • От увеличаване на кибер измамите. (Генерирането на глас, видеоклип и снимка, с помощта на ИИ, превръща фишинг измамите в трудно различими. Хиляди ежедневно биват измамени за пари.)
  • От подпомагане на кибертормозът. (Създадените с ИИ снимки и видеоклипове трудно могат да бъдат различени като фалшиви. Хиляди лица биват откраднати и използвани за порнографско съдържание. Стотици известни личности стават жертви на уронващи престижа им изказвания, участия и реклами.)
  • От споделяне на лични данни. (ИИ обработва толкова бързо данните, че може да открадне твоите и да ги препродаде на трети страни.)
  • От затъпяване на човечеството. (Хората дотолкова свикваме с информацията, предоставена наготово от ИИ, че предпочитаме да мисли вместо нас. Да пише домашните ни. Курсовите ни работи. Дори дипломните. На практика изкарва образованието ни на плещите си. А дипломата накрая е на наше име, но без реални знания.)

Съвкупността

Ето кои са “Думи на годината” за 2023 г.

Неслучайно “изкуствен интелект” е “Дума на годината” за 2023 година. Всички се вълнуваме от развитието му, как ни се отразява и как ще промени живота ни. Защото вече го прави и няма място за “край” в еволюцията му. Хората сме отговорни за това развитие, изкуственият интелект е мощно оръжие заради съвкупността от всички най-големи и мъдри мозъци на света. Представете си ако Айнщайн, Никола Тесла, Нютон, Леонардо да Винчи и Гьоте бяха един човек. Е, изкуственият интелект е точно това. Че дори и повече. Не спира да се подобрява и не спира да учи. Кои сме ние, че да го спрем? Можем само да го използваме с неговите позитиви и да се радваме, че е тук, за да ни помага. 

П.С. Тази статия не е написана с помощта на ChatGPT. Колкото и на моменти да ми се струваше изкушаващо. 

Видео: сайт на ЕС/Еволюцията на изкуствения интелект 

Автор: София Спасова 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.