Сигнализирай!

Българка завоюва златен медал на Световните зимни игри за трансплантирани

Gospodari.com
Gospodari.com
05.03.2024 г.
29
0

Българка завоюва златен медал на Световните зимни игри за трансплантирани, предаде dir.bg. Ирен Дикова грабна първото място в гигантския слалом в Боримо, Италия.

Тя е първата българка, която участва в Световните зимни игри за трансплантирани, живи донори и техните семейства, които се провеждат от 1994 г. насам.

33-годишната Ирен е изключително развълнувана от постижението си и написа в социалните мрежи: "Дойдох! Видях! Победих! България на подиума! Мисията изпълнена! Благодаря на всички за подкрепата!".

Жена с трансплантиран бял дроб ще представи България на Световното по ски в Италия (видео)

Българката се качва за първи път на ските на три годишна възраст, и макар да не си спомня тези първи моменти, нейните родителите са ги запазили в снимки. На 13 години тя вече се състезава.

На 19 години е диагностицирана с муковисцидоза - прогресивно генетично заболяване. Ирен обаче не спира да живее като нормален млад човек. Когато е на 25 заболяването прогресира и се налага да направи избор - фатален край или това да влезе в листа за чакащи трансплантация. През 2017 г. ѝ се дава шанс за нов живот и Ирен се подлага на белодробна трансплантация в университетска болница във Виена.

Сега тя споделя, че се чувства добре и е готова да завоюва нови и нови успехи!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.