Сигнализирай!

И Цацаров заяви, че не познава Нотариуса, прокурорите с влияние били други

Gospodari.com
Gospodari.com
20.03.2024 г.
4
0

И Цацаров заяви, че не познава Нотариуса, прокурорите с влияние били други. Бившият главен прокурор, който в момента е завеждащ отдел във Върховната прокуратура, бе изслушан от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) по негова инициатива във връзка с твърдения и изявления за негови връзки с Мартин Божанов.

Пред колегията той обясни, че е подал искане за това изслушване, за да има възможност да даде отговор на всички твърдения и внушения за връзката му с групата на Нотариуса.

Сотир Цацаров коментира подробно изявленията, които са свързани с него - на съдия Владислава Цариградска, на Веселин Денков и Ивайла Бакалова. пред парламентарната комисия, както и изявленията на Бойко Рашков. По време на изслушването си, Цацаров направи коментари и насочи вниманието към бившите главни прокурори Борис Велчев и Иван Гешев и към бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

"Ако временната парламентарна комисия наистина иска да стигне до истината, би трябвало може би да остави политическия пиар малко по-встрани и наистина да поиска документи. Мълчах достатъчно дълго. Остават скрити истинските имена. Истинските причини за задържането на Веселин Денков останаха неизвестни и досега. А някой дължи отговор за имената на посредниците и за имената на посетителите на SS club". Това донякъде е сентенцията на изслушването на Цацаров.

В края на изложението си Цацаров отправи и серия от препоръки към парламентарната комисия за това кого да извикат за изслушване (бившият лидер на партия РЗС Яне Янев, например) и какви документи да поискат.

И изведнъж всички, познавали Нотариуса, загубиха паметта си

https://www.youtube.com/watch?v=FolkNZFdVuQ&ab_channel=%D0%94%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA

Не познавам Нотариуса

"Не познавам Мартин Божанов-Нотариуса, никога не съм го виждал, никога не съм имал съучастие, съпричастност или подпомагане. Като главен прокурор не съм имал информация за него. Включително по официален път, било от ДАНС, било от МВР. Не съм имал никакъв интерес да държа информацията за него под похлупак". Така отговори Цацаров на думите на съдия Цариградска, която го обвини в споменатото.

"Запазих мълчание, но нямам никакво намерение да продължавам да оставям различни хора, които имат проблеми с правосъдието или преследват някакви политически цели, да се упражняват с моето име", заяви Цацаров.

Цацаров отправи и въпроси към МВР като посочи, че е крайно време да бъде даден отговор от службите на въпроса дали Мартин Божанов-Нотариуса или някой от групата му е бил нещатен сътрудник и каква ценна информация е разкривал.

Носени ли са флашки?

Бившият главен прокурор цитира думи на Цариградска. В изслушването си пред съдийската колегия тя казва, че прокуратурата може да се саморазправи с всеки съдия. По думите ѝ, Цацаров е главен прокурор, когато е носена флашка с материали до медии и готови публикации за определено издание.

Съдия, сочена за приближена до Нотариуса: Това е клевета, не го познавам

"Такова нещо никога не правено. Никога не съм разпореждал да бъдат изпращани флашки. Ако някой си е позволил да го прави, включително и от ръководния екип на прокуратурата или някой друг от дирекция "Публична комуникация", по неизвестни за мен причини. Това трябва да се каже ясно с имена и всеки да си носи последствията. Бил съм в тотална неизвестност какво се случва в Луковитския районен съд, защото не ми е било работа". Това каза Цацаров.

За Пепи Еврото

По повод твърденията на Бойко Рашков в няколко медии, че когато Сотир Цацаров е оглавил прокуратурата, Петьо Петров-Еврото е станал директор на Националната следствена служба, бившият главен прокурор цитира справка от служебната биография на Петьо Петров още от 2004 г. От нея се разбира, че няколко пъти той е бил командирован със заповед на предходния главен прокурор Борис Велчев. А ВСС е определил комплексна оценка за работата на Петьо Петров-Еврото "много добра". След това е повишен в ранг.

Снимка: Христо Касабов/БТА (БТ)

Апелативният прокурор на София: Чувал съм за Нотариуса, знам, че е измамник

За повишението на Еврото той обвини бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

"Въобще не защитавам Петьо Петров, съдебната система трябва да се освободи от него", казва тогава Цацаров. Бившият главен прокурор обаче пропусна факта, че благодарение на неговото настояване и на действията на мнозинството във ВСС Петров си тръгна от системата без наказание и с изплащане на десетки хиляди левове - бонус, който се полага на напускащите съдебната система в зависимост от трудовия им стаж.

Интересно е, че изслушването на Цацаров предизвика много въпроси. Въпреки това нито един представител на прокурорската колегия не му зададе въпрос. Така изслушването по-скоро премина под формата на монолог.

Видео: "Дневник"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.