Сигнализирай!

Италианският премиер иска обезщетение заради дийпфейк с порнографско съдържание

Gospodari.com
Gospodari.com
20.03.2024 г.
34
0

Италианският премиер иска обезщетение заради дийпфейк с порнографско съдържание. Джорджа Мелони търси 100 000 евро обезщетение, след като фалшиви нейни порно видеоклипове бяха качени онлайн, предава BBC. Дийпфейк изображение е такова, при което лицето на един човек се добавя цифрово към тялото на друг. За създаването на фалшификацията е използвана форма на изкуствен интелект.

Мелони трябва да даде показания пред съда в град Сасари в Сардиния на 2 юли.

Разследват се 40-годишен мъж, за когото се смята, че е създал видеоклиповете, и 73-годишният му баща.

Полицията казва, че е успяла да ги открие, след като е проследила мобилното устройство, използвано за публикуване на видеоклиповете.

И двамата са обвинени в клевета. Според италианското законодателство някои дела за клевета могат да бъдат наказателни и да водят до лишаване от свобода.

Според обвинението видеоклиповете са били публикувани на американски порнографски уебсайт, където са били гледани "милиони пъти" в продължение на няколко месеца.

Правният екип на Джорджа Мелони обяснява, че ако молбата ѝ за обезщетение бъде успешна, тя ще дари парите на фонд за подкрепа на жени, които са били жертви на насилие.

Мария Джулия Маронгиу, адвокат на Мелони, казва, че сумата е "символична". Искането за обезщетение има за цел "да изпрати послание до жените, които са жертви на този вид злоупотреба с власт, да не се страхуват да повдигат обвинения".

Дийпфейк видеоклиповете на Джорджа Мелони датират отпреди да бъде назначена за министър-председател през 2022 г.

Първата жена-премиер на Италия положи клетва (видео)

През последните години дълбоко фалшивото порно стана често срещано явление в интернет. Жертвите са говорили за травмата от това да видят лицата си дигитално редактирани върху снимки на жени в сексуални сцени.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.