Сигнализирай!

МОЧА най-после остана без надписа "На Съветската армия освободителка от признателния български народ"

Gospodari.com
Gospodari.com
22.04.2024 г.
26
0

МОЧА най-после остана без надписа "На Съветската армия освободителка от признателния български народ, след като той беше премахнат от постамента. Така продължи оспорваният и забраняван демонтаж на паметника.

Снимка: Facebook /Свободна Европа

Действията по консервацията на постамента на Паметника на Съветската армия на територията на Княжеската градина бяха продължени днес, съобщиха от Областната управа на София. Разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа са премахнати във връзка със заповед на главния архитект на София Здравко Здравков.

Съдът обяви събарянето на МОЧА за законно, а областният управител на София търси кой да го реставрира за милиони

Снимка: Facebook /Свободна Европа

На 12 декември 2023 започна процесът по демонтажа на пропагандния монумент. В продължение на няколко седмици фигурите бяха нарязани и свалени. Тези действия бяха спрени за няколко месеца заради жалби от "Изправи се.БГ" на Мая Манолова, партия "Възраждане" и граждани. На 9 април обаче Върховният административен съд отмени спирането на демонтажа, което обезсили разпореждането.

Демонтажът на срамния паметник започна преди месеци, след като районният кмет Трайчо Трайков показа колко опасен е паметникът за преминаващите в района. Да не забравяме, че не е за подценяване и неговата изключително пропагандна цел.

Премахването на паметника предизвика сериозен конфликт и породи редица медийни и граждански скандали. В крайна сметка, както се казва, правдата възтържествува и монументът ще бъде демонтиран.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.