Сигнализирай!

Стотици руснаци са подавали фалшиви документи за българско гражданство

Gospodari.com
Gospodari.com
23.04.2024 г.
29
0

Стотици руснаци са подавали фалшиви документи за българско гражданство. Над 300 са преписките на кандидати за българско гражданство от Русия, по които впоследствие е установено, че са използвани фалшиви документи, съобщи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Данните са за три-четири години.

Атанасов говори пред журналисти след заседанието на парламентарната временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата за дейността на Глеб Мишин, информира OFFNews.

Съпредседателят на "Демократична България"  заяви, че Руската федерация разполага с огромен отворен канал в България за получаване на гражданство. Според него най-важното е да се обобщи нуждата от законодателни промени, които засягат и работата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Снимка: Милена Стойкова/БТА

"Оказва се, че тази агенция издава удостоверения на чужденци, че имат български произход. Много е странно как от агенцията разбират това", каза Атанасов.

Според него в Дирекция "Българско гражданство" към Министерството на правосъдието "вървят" въпросните преписки. Те биват одобрени. Впоследствие, когато се установи, че по огромен брой от тях са използвани фалшиви документи, виновни няма как да има.

Над половината разрешения за работа в България са издадени на руснаци

На днешното закрито заседание на комисията беше изслушан директорът на Дирекция "Миграция" ­към Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветан Цветанов.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев също трябваше да бъде на изслушване, но не се яви.

Тончев трябваше да дойде, за да чуе факти, които е установила комисията. Неуважението към Народното събрание на финала на неговото съществуване вече се проявява отвсякъде“, коментира Атанас Атанасов.

Схемите с издаването на български паспорти на чужденци бяха спрягани за част от “корупционната специализация” на депутата от ДПС Делян Пеевски, спомената изрично в решението на САЩ за вкарването му в списъка “Магнитски”. Заедно с Пеевски бе санкциониран и “лейтенанта” му Илко Желязков. Американските власти посочват, че “от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане”.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.