Сигнализирай!

Великобритания каза на мъж, че не е англичанин след 42 години в държавата

Gospodari.com
Gospodari.com
16.05.2024 г.
12
0

Великобритания каза на мъж, че не е англичанин след 42 години в държавата. 74-годишният Нелсън Шардим, който живее в английския град Уолъси, се приема за британец от над четири десетилетия.

Оказва се обаче, че трябва да изчака 10 години преди Министерството на вътрешните работи да му позволи да остане в страната за постоянно. Това мъжът открива през 2019 година, когато се опитва да пътува до родината си - африканската държава Гана.

Шардим плаща данъци в Обединеното кралство през целия си живот. Но сега е изправен пред плащането на хиляди лири, за да остане в държава и да използва здравните ѝ услуги.

Министерството на вътрешните работи отказва да коментира текущия съдебен казус, съобщава BBC.

Никога не съм бил разпитван

Пенсионираният продавач на вестници г-н Шарди за първи път идва в Обединеното кралство през 1977 г., за да учи счетоводство със студентска виза, която му позволява и да работи.

Мъжът споделя, че никой никога не е оспорвал правото му да живее или работи във Великобритания. Той дори се жени за британка, с която се мести в Уолъси, за да управлява собствен бизнес.

Г-н Шарди казва, че никога не е напускал Обединеното кралство, тъй като не е виждал необходимост и го е смятал за свой дом.

„Никой не ме е разпитвал. Всичко си купих на кредит, дори къщата. Взех ипотека. И никой не ме е разпитвал за нищо", категоричен е той.

Г-н Шарди е изпълнявал функциите и на съдебен заседател. През 2007 г. той получава от държавата полицейска награда за храброст, след като осуетил кражба.

Но през 2019 г., когато кандидатства за паспорт, за да може да се върне в Гана след смъртта на майка си, властите му казват, че не е британец. Министерството на вътрешните работи му заявява, че той няма право да бъде в Обединеното кралство.

Великобритания забранява изричането на конкретни фрази от персонала в заведенията

Не мога да си позволя да платя

Длъжностните лица му казават, че трябва да кандидатства за 10-годишния план по заселване. Това струва около £7000, плюс още £10 500 за същия период, за да има достъп до NHS (здравни услуги).

„Не мога да си позволя да платя каквато и да е част от парите, които искат“, каза г-н Шарди, който се възстановява от рак на простатата. „Това е наказание и не е честно по никакъв начин“, коментира той.

„Не разбирам защо изобщо е тази врява, защото вложих целия си живот в тази държава"

Синът му прави леко комичния коментар, че хората, които работят във вътрешното министерство по неговия случай са по-млади, отколкото години е пракарал баща им в държавата.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.