Сигнализирай!

Жителите, които заобикалят санкциите на ЕС, вече ще се преследват

Gospodari.com
Gospodari.com
17.05.2024 г.
5
0

Жителите, които заобикалят санкциите на ЕС, вече ще се преследват. Това става ясно от решение на съюза за въвеждане на наказателна отговорност в страните членки. Европейската комисия публикува изявление днес, в което уточнява, че решението влиза в сила след два дена.

"От 19 май влизат в сила нови правила за хармонизиране на наказателната отговорност и санкциите за нарушения на забранителните мерки. Новите правила гарантират, че такива нарушения могат да бъдат предмет на наказателни разследвания и наказателно преследване в държавите от ЕС. Списъкът с престъпления включва неблокиране на активи, подлежащи на замразяване, нарушаване на забрани за влизане, предоставяне на забранени или ограничени финансови услуги", се казва в изявлението.

Европа наложи първите в историята си санкции за сексуално насилие срещу жени

Съветът на ЕС одобри списъка на престъпленията на 12 април. Тогава той излезе с изявление, че "държавите членки трябва да гарантират, че нарушенията на санкциите на ЕС се преследват с ефективни и пропорционални наказателни мерки, които варират в зависимост от престъплението".

"Умишленото нарушаване на санкциите следва да се наказва с лишаване от свобода като максимално наказание. Нарушителите на ограничителните мерки на ЕС могат да бъдат също така глобявани", уточни Съветът.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.