Сигнализирай!

Предизборната кампания в Мексико преминава в убийства и отвличания

Gospodari.com
Gospodari.com
23.05.2024 г.
13
0

Предизборната кампания в Мексико преминава в убийства и отвличания. Тя се смята за най-насилствената в историята на страната, пише BBC.

В Мексико показаха останки на тела, представяйки ги за извънземни (видео)

Официалният брой убити кандидати е 20, но според организации за правата на човека в страната са установени над 40. Отправени са стотици заплахи и са регистрирани поне 11 отвличания.

Има жертви, които не съобщават от страх от изнудване и репресии. По-голямата част от насилието се случва в селски, относително изолирани региони. Стотици кандидати поискаха защита през месеците на кампанията, но има и такива, които от недоверие отхвърлят официалната охрана, подчинена на местната власт.

снимка: iStock

„Мнозинството са хора, които се борят за общински постове: кмет, съветник или настоятел“, казва Роберто Ролдан, политолог и специалист по политическо насилие. „За да си политик, трябва да приемеш, че могат да те убият“, каза той.

Тенденцията при кандидатите с национална проекция е, че актът на насилие често не е срещу тях, а срещу техния близък кръг, бил той политически, бизнес или семеен.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.