Сигнализирай!

Западните санкции изглежда не важат за обкръжението на Путин

Gospodari.com
Gospodari.com
12.06.2024 г.
18
0

Западните санкции изглежда не важат за обкръжението на Путин. Въпреки забраната за продажба на яхти в Русия, луксозна френска ветроходна лодка Immortal Dreamer наскоро е била закупена от фирма, свързана с Михаил Шеломов, племенник на Владимир Путин. Междувременно, докато руската гражданска авиация страда от постоянни повреди поради недостиг на резервни части, фирмата, която обслужва частния самолет на дългогодишната любовница на Путин Алина Кабаева успява да внася компоненти, произведени на Запад.

За шепата късметлии руснаци, които са се сближили достатъчно с доживотния президент на страната, животът продължава почти така, сякаш нахлуването на страната им в Украйна никога не се е случвало, научаваме от разследване на руския независим сайт The Insider.

Платноходът Immortal Dreamer е построен във Франция през 2023 г. в корабостроителницата CNB (Construction Navale Bordeaux). Разработването на този модел, Lagoon Seventy 7, е ръководено от известния френски дизайнер Патрик льо Кумент.

Яхтата с четири кабини побира 18 пасажери.

В интериора на SEVENTY 7 избягайте от ежедневието и изживейте живота на борда в среда от елегантни детайли и фини материали“, гласи едно от промоционалните парчета на яхтата.

Яхтата е пусната на вода в началото на 2023 г. През август същата година, според митническите документи, с които The Insider разполага, е била докарана в Русия чрез транзит през Турция. Посредник е "Буревестник груп", чийто собственик Андрей Бойко е известен като близък до Кремъл вносител на яхти. Един от служителите на групата „Буревестник“ е посочен сред старшите членове на екипажа на „Шехерезада“ – най-известната яхта на Владимир Путин и Алина Кабаева.

Яхтата Immortal Dreamer е закупена от неизвестното досега LLC Merkurii. Разследване на The Insider относно официалните собственици, мениджъри и служители на Merkurii разкрива, че много от тях също са наети от Akcept LLC, лична компания на племенника на Путин, Михаил Шеломов. Шеломов, син на братовчед на Путин, контролира активи, оценени на над един милиард долара.

Merkurii първоначално е основана през 2014 г. от Оксана Москаленко, служител на Akcept. И двете компании имат един и същ счетоводител Татяна Ворожбит. Настоящият основател и главен изпълнителен директор на Merkurii, Александра Лашаева, получава заплатата си от JSC ARB Management, фирмата, управляваща активите на Bank Rossiya на Шеломов и Юрий Ковалчук, олигархът, който е може би най-близкият от всички до Путин.

Путин с нова суперяхта за 50 милиона долара (видео)

Новата френска яхта струва на Merkurii над 700 милиона рубли (приблизително 7,85 милиона долара).

Според данни, получени от The Insider , средствата на фиктивната компания идват почти изключително от Arotron, който прехвърля парите на Merkurii чрез договори за заем. Arotron е бил спонсор на добре известния дворец на Путин в Геленджик, разкрит в разследване от Антикорупционната фондация (ACF) на Алексей Навални през 2021 г. Основателят на Arotron Александър Плехов също е идентифициран като офшорен мениджър на виолончелиста Сергей Ролдугин, близък сътрудник на Путин, който е заподозрян, че служи като номинален собственик на активи, принадлежащи на самия президент.

Допълнителна връзка между закупената от Франция яхта и семейството на Путин са имейл адресите, използвани от служителите на Merkurii. The Insider отбелязва, че тези адреси принадлежат към корпоративните домейни llcinvest.ru и mksmail.ru, които се използват от служители на компании, принадлежащи не само на племенника на Путин Шеломов, но и на Юрий Ковалчук ​​и на бившата любовница на президента Светлана Кривоногих.

Почти веднага след вноса в Русия яхтата Immortal Dreamer е преименувана. Сега се нарича "Камчатка" на името на полуостров в Далечния изток.

За последен път „Камчатка“ се е появила на радара през пролетта близо до Туапсе. Това е руски курортен град на брега на Черно море. Merkurii е наел местата за акостиране от Таганрогския авиационен научно-технически комплекс на името на Г. М. Бериев (ТАНТК), който произвежда самолети-амфибии за клиенти, включително Министерството на отбраната на Русия. Връзката между яхтата и ТАНТК може да изглежда странна на пръв поглед, но обяснението е просто. ТАНТК притежава хидролетище във водите на залива Геленджик, както и курорт Геленджик, който разполага със собствен кей.

Според информация за резервации на самолетни билети племенникът на Путин Шеломов често посещава Черноморието. Той пътува със съпругата си и двете си деца от Санкт Петербург до Сочи. Летището в Геленджик е затворено от съображения за сигурност.

Нито Шеломов, нито компаниите, участващи във вноса на луксозната френска яхта в Русия, са обект на западни санкции.

Частният самолет на Алина Кабаева

Санкциите не възпрепятстват и доставката на части за луксозния частен самолет на Алина Кабаева в Русия.

Руската гражданска авиация като цяло беше силно засегната от международните санкции. Националният превозвач на страната Aeroflot трябваше да демонтира някои от своите самолети за части поради ограничения върху вноса. Но отново подобни ограничения изглежда не се прилагат на практика за членовете на обкръжението на Путин.

Кабаева, неофициалната съпруга на Путин, пътува с частен самолет Dassault Falcon 7X на стойност 3 милиарда рубли (33,6 милиона долара).

Този самолет, поне доскоро, се е обслужвал от Russair.

Russair не е обект на санкции и продължава да получава резервни части за луксозния частен самолет Falcon, произведен от Запада. В същото време западните страни продължават да бавят доставката на отдавна обещаните самолети F-16 Fighting Falcon в Украйна. През 2023 г. и 2024 г., според митническата информация, с която разполага The Insider, Russair е внесъл в Русия приемо-предавател, о-пръстени и уплътнения, защитна обвивка, крепежни елементи, заземяващ проводник, резервни захранвания, самолетни гуми, пожарогасители, напречни греди, гайки, газов стакер, хелиеви бутилки, димни капаци, скоби, витла, аудио слушалки, кислородни маски за пилоти, както и множество други стоки за частния самолет Falcon.

Производителите на тези части са от САЩ, Франция, Канада и Обединеното кралство.

Резервните части за личната авиокомпания на обкръжението на Путин продължават да си проправят път към Русия. През Турция, ОАЕ и Малдивите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.