Сигнализирай!

Таксиджиите в Пловдив се притесняват, че индийци ще им откраднат хляба

Gospodari.com
Gospodari.com
19.06.2024 г.
25
0

Таксиджиите в Пловдив се притесняват, че индийци ще им откраднат хляба. Основанията за техните опасения идват от предложение на общината за увеличаване броя на такситата.

Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи (НАЗПТВ) алармира за притесненията, че ще таксиджиите ще бъдат заменени с индийци. Оттам са твърдо против плановете на общината да увеличи сегашната квота за броя на таксиметровите автомобили от 2000 на 2200.

Асоциацията е на мнение, че по този начин се създават условия и се подготвят гражданите за поредно предложение за внасяне на таксиметрови шофьори от Индия в Пловдив. Това твърди за БТА Володя Домашенко, съпредседател на асоциацията.

По негови думи зад намерението на общината да увеличи квотата на такситата в Пловдив стои лобиране за инвестиционно намерение за внос на таксиметрови шофьори от Индия.

Проектът на Община Пловдив

В момента при квота 2000 таксита само 1715 на практика изпълнявали тази дейност. А кметът Костадин Димитров крайно лаически представял проекта си като опит да подобри качеството на таксиметровите услуги в града. Това смятат от асоциацията на таксиметровите шофьори.

Проектът за увеличение на квотата и за определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници беше внесен от кмета за обществено обсъждане на 17 май. То изтече на 17 юни. Мотивите са, че населението на Пловдив е нараснало. А настоящата квота от 2000 автомобила е недостатъчна, за да удовлетвори нуждите на гражданите. 

Индийците вече навлизат в българския бранш

Наскоро една от фирмите, която оперира обществения транспорт в Града на тепетата, обяви, че подготвя назначаване на 30 шофьори от Индия.

"Процесът на набиране на индийски шофьори вече е приключил. Кандидатите са преминали успешно необходимите конкурси. Сред условията е и владеенето на английски език, а подготовката на документите и визите им е в ход", обясни пред БНТ Димитър Чолаков, управител на "Автотранс". Фирмата има договор с общината за обслужване на няколко автобусни линии в Пловдив.

Преди да започнат да изпълняват задълженията си новоназначените ще преминат през цялостно обучение, за да се запознаят с превозните средства, маршрутите и условията на работа в градски условия.

Шофьорите от индийски произход ще получават същото заплащане като българските си колеги и ще им бъде осигурено настаняване.

Българските им колеги от градския автобусен транспорт, за разлика от таксиметровите шофьори в града, не се притесняват от пристигането на индийците. Напротив, те очакват работното им натоварване да намалее и по-спокойно да ползват отпуските си по време на летния сезон.

Повече от месец индийската компания за трансфер на работници JS International заедно с български агенции за подбор на персонал обикаля страната на срещи с бизнеса, за да представя възможностите за внос на работна ръка от Индия. Един от примерите за възможно наемане на индийци, който се представя на тези срещи, е за Австрия и Румъния, където много индийци са започнали работа като таксиметрови шофьори и работници в сферата на доставките.

Междуврменно цените на такситата скачат

Кметът на Пловдив предлага за гласуване на Общинския съвет и увеличение на цената на таксиметровите услуги.

Предложението е минималната цена да стане 1,19 лева на километър през деня, а максималната да е 1,80 лева на км. Минималната нощна тарифа трябва да е 1,29 лв./км, а максимумът - 1,90 лв./км.

Досега пловдивските таксита са таксували клиентите си с 1,09 лв. през деня и 1,19 лв. през нощта. Първоначалната такса при повикване ще бъде увеличена от 1,95 лв. на 2,20 лв. Таксата за престой остава на сегашните 0,30 лв. на минута.

Коментарът на "Господарите"

И хиляди индийци да залеят пазара, бълганирът пак ще си намери нишата. Да ви припомним сблъсъците на "Господарите" с т.нар. копърки на летището в София. Тези екзотични персонажи години наред заблуждаваха не само чужденци, но и наши сънародници, и ги транспортираха в замяна на колосални суми:

Хванахме в крачка таксита-копърки на летище София (РЕПОРТАЖ)

Господари на ефира в сблъсък със секссимвола на такситата копърки

ДАИ, КАТ, МВР и НАП проверяват такситата копърки на летището в София

Благодарение на нашите репортажи обаче имаше развитие по случая и законът надделя над шофьофите на такситата копърки:

Щастлив край по сагата с такситата копърки – акт, арест и сваляне на номера за наглеците

Но, както се досещате, тези които ние успяхме да заловим не са единствените...

Затова, скъпи приятели, без значение дали са от български, индийски или какъвто и да било произход, имайте едно наум за всички таксиметрови шофьори. И винаги питайте за цената на услугата преди да се качите в колата! Ако все пак бъдете излъгани, не се колебайте да ни сигнализирате на gospodari.com.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.