Сигнализирай!

Бургас ще бъде домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.07.2024 г.
20
0

Бургас ще бъде домакин на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Целта е да стимулира критично мислене на участниците и да им даде допълнителни знания за високите технологии, разказва NOVA.

Разработиха изкуствен интелект, способен да разпознава ракови изображения

Зам.-председателят на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Елена Маринова посочи, че участниците в Олимпиадата са основно в ученическа възраст. „Има над 40 отбора от над 35 държави. Изключително горди сме, че тази Олимпиада се случва в България”, каза тя.

Олимпиадата ще се проведе в два кръга. Единият - по-теоритичен и научен, като темите ще бъдат различни. "Тази година са свързани с машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение. По цял свят състезателите вече работят. А в България на място, те ще покажат, че разработките са техни собствени”, обясни ръководителят на Националния отбор по лингвистика Александър Малинов.

снимка: iStock

Вторият кръг ще бъде по-практически и в него ще се използват инструменти с лесен интерфейс, които ще бъдат достъпни за всеки участник. "Много важен елемент в състезанието е, че не забраняваме телефоните, интернет и консултациите с всеки, който може да им бъде от помощ”, добави Маринова.

Според нея сегашното поколение живее с изкуствения интелект, а децата го имат за нещо естествено в живота. „Много често хората се плашат от новостите. Но това е прогрес, който трябва да бъде посрещнат без страх”, смята Малинов.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.