Сигнализирай!

Стартъп компания, подкрепяна от Бил Гейтс, създаде масло от въздух

Gospodari.com
Gospodari.com
23.07.2024 г.
12
0

Стартъп компания създаде масло от въздух вместо краве. Базирана в Калифорния фирма твърди, че е разработила сложен процес, който елиминира нуждата от животни. Същевременно прави своята безмлечна алтернатива също толкова вкусна, пише The Guardian.

Savor, подкрепян от милиардера Бил Гейтс, експериментира със създаването на алтернативи без млечни продукти на сладолед, сирене и мляко. Използва се термохимичен процес, който позволява да се изграждат мастни молекули, създавайки вериги от въглероден диоксид, водород и кислород. Сега компанията обяви нова алтернатива на масло без животни.

Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти е един от ключовите начини, по които човечеството може да намали въздействието си върху околната среда. Животновъдството е значителен източник на парникови газове. Компанията твърди, че продукти ѝ ще имат значително по-нисък въглероден отпечатък от животинските. „Маслото“ потенциално може да бъде с по-малко от 0,8 g CO 2 еквивалент на калория. Стандартният климатичен отпечатък на истинско несолено масло с 80% мазнини е приблизително 2,4 g CO 2 еквивалент на калория.

В момента сме в предварителна комерсиална фаза и работим по регулаторно одобрение, за да можем да продаваме нашето масло. Не очакваме да можем да правим продажби поне до 2025 г.“, коментира Катлийн Александър, главен изпълнителен директор на Savor.

https://www.youtube.com/shorts/sT8zX67ZPOA

Алтернативите на месото и млечните продукти стават все по-популярни през последните години, но вкусът не се харесва на някои потребители. Компанията твърди, че новото „масло“ има вкус като познатото от краве мляко.

Въпросът сега е дали потребителите ще се насладят на такива синтетични мазнини.

Да накарате хората да се откажат от любимите си млечни и месни продукти за по-„експериментални“ храни може да се окаже предизвикателство.

Застъпвайки се за инициативата в публикация в онлайн блог , Гейтс написа: „Идеята за преминаване към лабораторно произведени мазнини и масла може да изглежда странна в началото. Но техният потенциал да намалят значително нашия въглероден отпечатък е огромен. Използвайки доказани технологии и процеси, ние се приближаваме с една крачка към постигането на нашите климатични цели.

Процесът не отделя никакви парникови газове и не използва земеделска земя и по-малко от една хилядна от водата, отколкото традиционното земеделие. И най-важното е, че има много добър вкус – като истинско нещо, защото химически е такъв”.

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие животновъдната промишленост, която обхваща цялото млечно и месно земеделие, представлява 14,5% от глобалните емисии на парникови газове.

Американците ще похапват пилешко, отгледано в лаборатория

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.