Сигнализирай!

Инструктори протестират срещу новите правила за шофьорските курсове (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.09.2024 г.
16
0

Автоинструктори излизат на протест срещу промените в Наредбата за шофьорските курсове, предава NOVA.

Седем браншови организации, които обучават нови шофьори, се обявиха против преминаването към електронни картоните с часовете за кормуване, ограниченията за явяване на практически изпит и новите правила за придобиване на различните категории.

Според новите текстове, кандидат-водачите ще имат право на максимум четири явявания на листовки и практически изпит. Увеличава се и броят на часовете за кормуване.

Махат хартиените картони при шофьорските курсове (видео)

Те ще бъдат 42 вместо досегашните 31. За първи път се предвижда нощно шофиране, както и кормуване в силен трафик, на магистрала и в мъгла. Не се въвежда обаче задължението за кормуване на полигон.

"Аргументите са, че наредбата не отговаря на учебната документация.  Тази въпросна електронизация, дигитализация - пълна неяснота! Нещо, което предстои да се разработи. Как може да го приемем, когато е предстоящо?", говори за БНР Трендафил Маринов, председател на Българския автоинструкторски съюз.

Източник: istockphoto

Той посочва, че новите изисквания ще увеличат финансовата тежест върху фирмите, които обучават нови шофьори.

"Всеки автомобил трябва да бъде оборудван с определено устройство. След това – трябва да има постоянна връзка с интернет. Това означава договори с мобилни оператори. Какво това помага за пътната безопасност?"

"В момента ИА "Автомобилна администрация" има инспектори, които излизат на пътя и могат спокойно да контролират и проверяват въпросния хартиен картон.На него има снимка, има необходимите данни за лицето, което управлява.", обяснява Маринов.

"Автомобилна администрация" няма необходимия брой изпитващи, за да осигури за шест месеца дати за изпити. Защо шест месеца? Защо да е четири пъти? Кой го реши и как? Искаме с бранша да се направи работна група и да се стигне до правилното решение.", отбеляза още той.

"Защо една фирма ще разработва въпросния софтуер? Не би ли трябвало първо да се разработят три-четири софтуера, да са конкурентни, за да дадат всичко от себе си. От това произтичат мислите за корупционни действия", заяви още Маринов.

Той обясни, че протестът ще се проведе пред президентството, а протестните действия ще продължат от 13.30 до 16 часа.

Инструктори протестират срещу новите правила за шофьорските курсове (видео)

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.