Сигнализирай!

Байдън обяви нова помощ от 8 милиарда долара за Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
26.09.2024 г.
226
0

Байдън обяви нова помощ от 8 милиарда долара за Украйна, за да помогне на Киев да "спечели тази война" срещу руските нашественици, пише Reuters.

Помощта включва първата доставка на бомби с прецизно насочване - Joint Standoff Weapon, с обсег до 130 км. Ракетата със среден обсег дава на Украйна значително подобрение на оръжията, които използва, за да удари руските сили. Това позволява на украинците да го правят на по-безопасни разстояния.

Бомбата, способна да поразява цели с висока точност, трябва да бъде пусната от бойни самолети. Байдън няма да обяви, че Вашингтон ще позволи на Украйна да използва американски ракети, за да удари цели по-дълбоко в Русия, каза американски служител.

Подкрепата за Украйна беше основен приоритет на САЩ, каза Байдън в изявление.

Ето защо днес обявявам увеличаване на помощта за сигурността на Украйна и поредица от допълнителни действия, за да помогнем на Украйна да спечели тази война“, каза Байдън, който напуска поста си през януари.

По-голямата част от новата помощ, 5,5 милиарда долара, трябва да бъде разпределена преди края на фискалната година в САЩ в понеделник, когато изтича пълномощието за финансиране. Други 2,4 милиарда долара са в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която позволява на администрацията да купува оръжия за Украйна от компании, вместо да ги изтегля от запасите в САЩ.

Снимка: iStock

ЕС ще отпусне заем до 35 млрд. евро на Украйна

Това ще осигури на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни въздушни системи и боеприпаси въздух-земя. Ще укрепи отбранителната промишлена база на Украйна, каза Байдън.

Министерството на отбраната ще предостави на Украйна допълнителна батарея Patriot за противовъздушна отбрана и повече ракети Patriot.

Байдън нареди на Пентагона да разшири обучението на украински пилоти за F-16, включително като подкрепи обучението на допълнителни 18 пилоти през следващата година.

Зеленски благодари на Байдън и Конгреса на САЩ за новия пакет от военна помощ, като каза, че Украйна ще го използва „по най-ефективния и прозрачен начин“.

За да се справят с избягването на санкциите срещу Русия и прането на пари, САЩ, в координация с международни партньори, ще предприемат действия за разрушаване на "глобална мрежа за криптовалути", по думите на Байдън. Той добави, че следващия месец ще свика в Германия среща на ниво лидери на Контактната група за отбрана на Украйна, за да координира усилията на повечето от 50 страни, подкрепящи Украйна.

Байдън обяви нова помощ от 8 милиарда долара за Украйна

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.