Сигнализирай!

Първите евакуирани от Ливан българи се прибраха у нас

Gospodari.com
Gospodari.com
Вчера
345
0

Първите евакуирани от Ливан българи се прибраха у нас. Малко преди 19:00 ч. на летище София кацна  първият полет с евакуирани български граждани от Ливан, информира NOVA.

Изключително сме благодарни за цялата организация и координация на МВнР и премиера Димитър Главчев. Свързването с хората беше много бързо. Посолството ни в Ливан свърши много добра работа. Прибрахме се живи и здрави. Досега не съм била в страна, в която да има такава заплаха, но с всеки изминал ден, положението става все по-сериозно”, разказва наша сънародничка, пристигнала с първия полет.

Искам да изкажа големи благодарности на министър-председателя и на българското посолство в Бейрут. От посолството ме приеха в 03:00 ч. през нощта, обработиха документите ми и днес вече сме в България. Отначало не приемахме ситуацията насериозно, но положението стана много лошо. Имам познати от други държави, които още не са евакуирани. Първите полети за евакуиране на чужди граждани са от Германия и България. Мои приятели от Германия споделят, че са им поискани пари, за да бъдат евакуирани в страната си”, обясни друг пътник.

Обсъждат се всякакви варианти за евакуация. Не е изключен и втори полет. Най-важното е да бъде извършен по най-сигурния и безопасен начин. По-скъпо от човешкия живот няма, заяви Главчев при прибирането на първата група българи.

Сравнително бързо се придвижиха нещата. 89 души пътуваха на сегашния полет, утре се очаква да се съберат още. Всички са усмихнати и са живи и здрави, исках лично да се убедя, че всички са добре. Ще евакуираме българите от Ливан по най-безопасния начин, независимо от цената“, допълни той. 

В Ливан живеят около 400 български граждани, но не всички те са заявили желание да бъдат евакуирани. 

Осми ден продължават масираните атаки по Бейрут и околностите от израелските сили. При бомбардировките загинаха стотици цивилни граждани на страната, а сред жертвите са и лидерите на военните групировки "Хизбула" и "Хамас". Израел обяви, че общо 20 членове на шиитската групировка са отстранени, след като в петък беше убит лидерът ѝ ХасанНасрала.

Пътуванията до Израел и Ливан и пребиваването в страната следва да бъдат предприемани единствено при неотложност, съобщават от МВнР.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.