Сигнализирай!

Ремонтират подлеза на ужасите пред Централна жп гара в София

Gospodari.com
Gospodari.com
17:50 ч.
273
0

Ремонтират подлеза на ужасите пред Централна жп гара в София. Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” започва до края на месец октомври 2024 г. Той е изготвен от Столична община, заедно с администрацията на район “Сердика” и кмета на района Момчил Даскалов. 

Планът е насочен към решаването на дългогодишните проблеми в района, без необходимост от пълна реконструкция, но се акцентира върху ефективни и бързи действия. Той е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”, съобщиха от Столична община.

Мерките, предвидени в плана, целят не само да подобрят инфраструктурата, но и да създадат по-безопасна и привлекателна градска среда. Основните акценти включват цялостно освежаване на зоната с премахване на течовете от неизправните оттоци, измазване и пребоядисване на основните елементи от подлеза с паметника „Ротонда“. Също подмяна, ремонт и доизграждане на осветлението в целия подлез със съвременно, икономично и далеч по-ефективно, което е основна предпоставка за ред и сигурност. Предвижда се охрана и видеонаблюдение, както и постоянно почистване и поддържане на зоната. В плана е включено социално и културно оживяване на пространството чрез отдаване на помещенията за минимален наем към граждански организации за различни дейности и превръщане на мястото в зона за арт- и други събития.

Вече е проведено първото събитие – музикалният фестивал „S’cool Rock Fest – Урок по рок“, което отбеляза новото начало за този важен градски обект.

Някои от основните дейности вече са в процес на реализация. Започнати са ремонтни работи по отводняването и пребоядисването на подлеза, които трябва да приключат до края на 2024 година. В момента се извършва ремонт на помещение за социален и образователен център „Сердика“, който ще бъде част от новата визия за зоната;

Тези мерки представляват първа стъпка към превръщането на подлеза „Ротонда“ в безопасно и оживено пространство, което ще служи на жителите и гостите на София, посочват от администрацията.

Подлезът на Централната гара в София е като във филм на ужасите. Преди време там се разходи репортерът ни Виктория Симеонова, след като получихме десетки сигнали за кошмарното му състояние. Тя припомня и обещанията на бившия кмет и настоящ депутат Йорданка Фандъкова "съвсем скоро" още през 2016 година да започне ремонт на мястото. Уви, 8 години по-късно, то продължава да тъне в разруха. Повече гледайте в материала:

След години празни обещания: Подлезът на Централната гара в София е като във филм на ужасите

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.