Сигнализирай!

Протести във Виена срещу крайната десница, спечелила изборите

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 1 час
97
0

Протести във Виена срещу крайната десница, спечелила изборите. Хиляди участваха в шествие във Виена в четвъртък, за да призоват политическите партии и в частност управляващите консерватори, да не сформират правителство с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), която в неделя за първи път спечели парламентарните избори, пише Mediapool.

АПС спечели първото място с 29% от гласовете и това беше историческа победа за евроскептичната и приятелски настроена към Русия партия, основана през 50-те години на миналия век от лидер, който е бивш офицер от СС и нацистки депутат.

Тъй като обаче за абсолютно мнозинство не ѝ достигат много депутатскиместа, АПС ще трябва да сформира коалиция, за да успее да застане начело на правителство, обяснява Reuters.

Само консервативната Австрийска народна партия (АНП) не е изключила възможността за подобен съюз, въпреки че каза, че би се съгласила, само ако лидерът на АПС Херберт Кикъл не е част от правителството. АПС настоява, че той трябва да бъде премиер.

"Искаме да кажем ясно сега, превантивно: Скъпа АНП, моля не влизай в този пакт отново", заяви един от организаторите на протеста, Марти Хубер, пред телевизия "Плюс 24".

Хубер визираше факта, че АНП вече е участвала в правителства заедно с АПС два пъти, въпреки че и двата пъти АПС беше по-малкият партньор. АНП остана на второ място на изборите в неделя на около два и половина процентни пункта зад АПС.

Очаква се президентът Александър ван дер Белен, който ръководи процеса по съставяне на правителство, да се срещне с лидерите на всички парламентарно представени партии, започвайки с Кикъл в петък.

АНП е в позиция да реши кой ще управлява страната, тъй като партията би могла да сформира категорично мнозинство, ако се съюзи с останалите на трето място социалдемократи и по-малка партия като либералната НЕОС.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.