Сигнализирай!

За трети пореден път ВСС не излъчи номинации за главен прокурор (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 13 часа
173
0

За трети пореден път ВСС не излъчи номинации за главен прокурор. Следващата възможна дата е 10 октомври, предава NOVA

По закон предложения може да правят поне трима членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. Настоящият министър Мария Павлова вече обяви, че няма да има собствена номинация за поста. Преди заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза, че няма забавяне на процедурата и че има още едно заседание.

От началото на самата процедура в Пленума на ВСС се чуха различни мнения дали този състав има правомощия да открива процедура и да провежда избор. Имаше опасения от членове на състава, че ако бъде направен спешен избор, той може да бъде противоконституционен. Но мнозинството надделя.

Темата не се коментира и от ВСС, и от Асоциацията на прокурорите в България.

Прокуратурата е без титулярен началник от 12 юни м.г., когато беше уволнен Иван Гешев. И. ф. главен прокурор е Борислав Сарафов. Той не е коментирал публично дали би приел номинация за титуляр, но се очаква да е сред кандидатите. Те трябва да имат поне 12 г. стаж, както и нравствени и професионални качества за поста.

Коментарът на “Господарите” 

Дали това е поредното отлагане с цел протакване и нагласяне на картите във ВСС? Най-вероятно. Дали членовете на Прокурорската колегия не изпитват страх да не направят грешна номинация? Още по-вероятно. Силно се надяваме съвсем скоро да бъде взето правилното решение за българското правосъдие! А не това, което е удобно за мафията!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.