Сигнализирай!

Флорида се готви за директен сблъсък с урагана Милтън

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 1 час
89
0

Флорида се готви за директен сблъсък с урагана Милтън. Той се усили до буря от най-високата пета категория, пише Mediapool

Президентът Джо Байдън помоли жителите на щата да се евакуират, предупреждавайки, че това може да се окаже най-тежкото природно бедствие в американския щат от един век насам.

 

Милтън е вторият голям ураган, който ще удари щата само в рамките на няколко седмици. Американските медии пишат за усещането за надвиснала катастрофа, докато хората бързаха да напуснат домовете си.

 

"Това е въпрос на живот и смърт, и това не е хипербола", каза Джо Байдън от Белия дом, призовавайки тези, на които е наредено да напуснат, да се "евакуират сега, сега, сега".

 

Предупреждението на Байдън дойде на фона на ожесточена предизборна кавга, като неговият вицепрезидент от Демократическата партия Камала Харис скастри съперника си Доналд Тръмп, че разпространява неверни твърдения, че централната власт не е помогна за усилията за възстановяване след първата буря, ударила щата - урагана "Хелън".

 

Във вторник Милтън се засили до максималната категория 5, генерирайки постоянни ветрове от 270 км/ч, съобщи Националният център за ураганите. "Вероятни са колебания в интензивността, докато Милтън се придвижва през източната част на Мексиканския залив, но се очаква той да бъде опасен голям ураган, когато достигне западното и централното крайбрежие на Флорида в сряда вечерта", обяви службата.

 

На пресконференция губернаторът Рон ДеСантис изброяваше град след град и окръг след окръг, които са в опасност.

"Цялата част на полуостров Флорида е под някакъв вид или наблюдение, или предупреждение", каза той.

Авиокомпаниите пуснаха допълнителни полети от Тампа, Орландо, Форт Майерс и Сарасота, като магистралите се задръстиха от бягащи хора, а бензиностанциите разпродадоха горивото си.

 

Експертът по ураганите Майкъл Лоури предупреди, че в района на Тампа, където живеят около три милиона души, Милтън "може да удвои нивата на ураганната вълна, наблюдавани преди две седмици по време на урагана Хелън". Това може да доведе до катастрофални наводнения.

 

Байдън отложи важно пътуване до Германия, за да наблюдава реакцията на федералните власти, докато усилията за облекчаване на последиците от бурята се превърнаха в политическа битка преди президентските избори на 5 ноември.

 

Тръмп се възползва от разочарованието от спешната реакция след урагана "Хелън“ и го подхрани с дезинформация, твърдейки невярно, че парите за бедствия са били похарчени за мигранти.

 

Във вторник Байдън заклейми коментарите на Тръмп като "антиамерикански", а кандидатът за президент Харис нарече твърденията "връх на безотговорността и откровеното бездушие".

 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.