Сигнализирай!

Тръмп провеждал частни телефонни разговори с Путин след мандата си

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
67
0

Тръмп провеждал частни телефонни разговори с Путин след мандата си. Бившият американски президент е говорил, вероятно общо седем пъти, с руския президент Владимир Путин след края на президентския си мандат. Това става ясно в новата книга "Война" на журналиста Боб Удуърд, пише Свободна Европа.

Боб Удуърд става известен, след като работи по случая "Уотъргейт". Той има редица публицистични книги за американската политика, последните от които са свързани с Тръмп.

Новината за частните разговори идва по-малко от месец преди предстоящите президентски избори в САЩ в началото на ноември. На фона на руската инвазия в Украйна, която продължава започна преди повече от две години и половина. След началото ѝ САЩ и други европейскии световни силиподкрепиха Украйна, като обявиха икономически санкции на Русия и изпратиха военнаи хуманитарна помощна Киев.

В новата книга се цитира неназован съветник на Тръмп, според когото Тръмп може да е разговарял с Путин седем пъти от 2021 г. насам, като не става ясно какво е било точното съдържание на разговорите, пише AP.

Стивън Чънг, директор комуникации в екипа на Тръмп, отрече твърденията, свързани с бившия президент. „Нито една от тези измислени от Боб Удуърд истории не е вярна и [всяка] е дело на един наистина луд и ненормален човек, който страда от изтощителен случай на Синдрома на умопомрачението от Тръмп“, казва Чънг в свое изявление.

В сряда Reuters съобщи, цитирайки руската РБК, че Кремъл също отрича твърденията в книгата. На въпрос на РБК дали Путин и Тръмп са разговаряли по телефона, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отговорил: „Не, това не е вярно“.

Тръмп и преди е бил обвиняван във връзки с Русия. През 2020 г. Комисията по разузнаване към американския Сенат публикува доклад, според който Русия агресивно се е намесила в предизборната кампания в САЩ през 2016 г. в полза на Тръмп.

През последните години бившият президент критикува подкрепата на САЩ за Украйна и казва, че Киев е трябвало да направи отстъпки на Путин, преди Русия да нахлуе през 2022 г. Преди това е изтъквал добрите си отношения с Путин, а след началото на войната той нарече руския президент „доста умен“ за нахлуването.

В книгата "Война" също така е подробно описано предполагаемото разочарование на президента Джо Байдън от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който води война в Ивицата Газа, а отскоро и в Южен Ливан, въпреки международния натиск да прекрати военните действия заради големия брой цивилни жертви.

Във "Война" се твърди още, че Байдън е критикувал подхода на бившия си колега Барак Обама, който според него е подценил заплахата, която представлява Путин, след незаконната руска анексия на украинския полуостров Крим през 2014 г.

Бившият президент е разговарял с Удуърд за книгата „Страх. Тръмп в Белия дом“. По-късно Тръмп заведе дело за това, твърдейки, че Удуърд никога не е имал разрешение да публикува записите на интервютата им. Издателят и Удуърд отхвърлиха твърденията му.

САЩ обвиняват Русия в опит за намеса в президентските избори тази есен

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.