Сигнализирай!

Поредна акция срещу купения вот в Смолян, проверяват казина, заложни къщи и фирми за кредити (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 5 часа
240
0

От ромската махала в Смолян тръгна спецакцията на полицията срещу купения вот, предава "Фокус“. От рано тази сутрин на територията на Областна дирекция на МВР – Смолян се провежда специализирана полицейска операция, насочена срещу престъпленията против политическите права на гражданите, както и противодействие на конвенционалната престъпност. Това каза на брифинг комисар Иван Демирев – началник на отдел "Охранителна полиция“ към Областна дирекция на МВР – Смолян, заедно със зам.-директора на ОДМВР – Смолян, комисар Мирослав Христев.

"В обхвата на днешния ден, фокусът ще бъде насочен към проверка на финансово-кредитни институции, т. нар. фирми за бързи кредити, заложни къщи, игрални зали и казина, съответно търговски обекти, питейни и увеселителни заведения, както и производствени цехове и предприятия. Ще се проверяват и моторни превозни средства, лица и групи от хора. Операцията протича и на територията и на останалите полицейски управления в областта. Както тук в Смолян, така и в останалите градове и населени места има сформирани екипи на служители от "Криминална полиция“, "Охранителна полиция“, Жандармерията, "Пътна полиция“, като има и привлечени служители от други контролни държавни органи, като Държавно горско стопанство – Смолян и при необходимост ще привлечем и други органи. Първите междинни резултати от спецакцията ще са ясни в следобедните часове“, поясни комисар Демирев.

Той уточни, че операцията се провежда в контекста на предстоящите парламентарни избори. Съответно покрай тях се проверява всичко, което може да се обхване и да се документира и докаже като евентуална престъпна дейност.

"Целта на операцията е да не допуснем изкривяване на вота на гражданите. Акцентът е поставен върху престъпленията Глава трета, раздел трети от Наказателния кодекс, престъпленията от членовете 167 до 169, където е целия спектър на тези деяния, включително купуване и продаване на гласове, влияние по някакъв начин на избирателите, използване на зависимости, финансови, хазартни, взаимовръзки работодател-работник и всичко, което е свързано с доказването на този вид престъпления“, допълни Демирев.

По думите му, проверката стартира от ромската махала в Смолян, тъй като вече имат доста голям опит и от анализите, които правят на територията на областта и от предходни избори. 

Получени сигнали и досъдебни производства са определили конкретни райони и квартали, в които съществува повишен риск. 

"Превантивната дейност тук и присъствието на полицейски служители изиграва положителна роля и регулира обществените отношения. Имаме определени информации и сигнали и започваме от тук. Операцията ще продължи и в тъмната част на денонощието, когато имаме и други проверки. Ще се проверяват МПС, лица, адреси, за които имаме данни и които на базата на изготвените анализи от предишни избори е имало подадени сигнали и образувани досъдебни производства“, посочи комисар Демирев.

Той отбеляза, че от началото на предизборната кампания до момента има 3-4 сигнала и преписки, по които се работи. Все още няма досъдебни производства. 

"Предизборната кампания в област Смолян засега протича сравнително спокойно, а ние знаем, че в седмицата преди вота и в дните преди вота и самия ден на вата, рязко се увеличават сигналите и тогава нещата стават с по-голям интензитет. Подадените сигнали досега са без конкретика“, добави началникът на "Охранителна полиция“.

Той призова гражданите да подават сигнали в МВР, защото те са компетентния орган. 

"Нека сигналите се подават до нас, за да може, докладвайки ги и на прокуратурата в рамките на 48 часа да извършим проверки и да излизаме с решение по тези сигнали“, каза още комисар Демирев.

МВР знае кой и къде купува гласове, но не прави нищо

На фона на всички спецакции и арестувани в страната ще е хубаво и в някакъв момент да има осъдени. Надяваме се, че няма да си останем с  поредното маркиране на дейност преди избори. Още по-добре ако от МВР спрат да си затварят очите и разследват хората, които стоят в основата на поръчките. 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.