Сигнализирай!

Населението намалява, но чиновниците в администрацията - не

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
300

Населението намалява, но чиновниците в администрацията - не. Въпреки че населението на България е намаляло с един милион души през последното десетилетие, броят на заетите в администрацията остава непроменен. 

НАД БЪЛГАРИЯ НАБЛЮДАВАМЕ ЯРКА КОМЕТА

Това заяви главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. Той отбеляза, че развитието на електронните услуги позволява значително намаляване на нуждата от човешка намеса. Според Богданов е важно да се преосмисли нуждата от физически офиси и гишета, като се използват повече централизирани и дигитализирани процеси.

По отношение увеличението на заплатите той заяви, че такова от 4-5% до 7% трябва да се разглежда като добър ръст, тъй като инфлацията е спаднала до 2-2.5%. 

За икономиста политическата нестабилност в страната оказва значително влияние върху инвестициите. Той подчерта, че България изостава в сравнение с другите държави от Централна и Източна Европа по отношение на дела на инвестициите в БВП, пише News. Големи и сложни проекти, особено тези, свързани с регулаторната среда, са сериозно засегнати от липсата на стабилно правителство и ясни политики.

Данъците

Богданов смята, че България трябва да поддържа ниско данъчно облагане, за да привлича инвеститори и да стимулира икономическия растеж. За него ниските данъци са ключова стратегия за дългосрочното развитие на българската икономика и за догонване на по-развитите страни в Европейския съюз. 

Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.