Сигнализирай!

България се прощава с великия Кирил Маричков (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
1014
0

България се сбогува с една от най-емблематичните фигури на родната музикална сцена - Кирил Маричков. Поклонението започна в 13 часа в храма „Света София”. Отпред се изви дълга опашка от хора, дошли да си вземат последно сбогом с музиканта. 

Рок легендата си отиде в петък, малко преди да навърши 80-годишна възраст, оставяйки огромна празнина след себе си.
Маричков е известен като фронтмен и основател на легендарната рок група „Щурците”, които се превърнаха в икони на българската рок сцена. Някои от най-известните му песни, които ще останат в паметта на поколенията, са „Клетва”, „Две следи” и „Среща”.

Почитатели на Кирил Маричков пяха пред дома му в негова памет (видео)

Загубата на рок лекендата предизвика спонтанни акции в негова памет. В неделя пред НДК се събраха повече от 200 китаристи, които изсвириха някои от най-известните му песни. Почитатели на творчеството му оставяха свещи и цветя пред дома му.

Кирил Маричков е роден на 30 октомври 1944 г. в семейство на учени и дипломати. Дядо му е известният архитект Киро Маричков, а баща му - юрист, възпитаник на Сорбоната. Единствената в семейството, която има афинитет към изкуствата, е майка му – Ирина Левиева. Картините, които създава, запалват пламъчето на твореца в малкия Кирил и го тласкат по пътя, който му е бил предначертан.

Първите му стъпки в музиката са с рок формацията "Бъндараците". В нея той свири на бас китара. През 1967 г. след разпадането на групата Маричков и барабанистът Петър Цанков основават "Щурците". Първоначално младите музиканти свирят кавъри на известни композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствена авторска музика, с която се превръщат в легенда на българския рок.

Въпреки нелепата трагедия, която сполетя легендарния музикант, а и нас като нация, Кирил Маричков си отиде като истински артист - на сцената, подготвяйки се да зарадва хиляди българи. А неговата музика ще остане завинаги в сърцата ни! Поклон! 

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.