Сигнализирай!

Лидерът на „Хамас“ вероятно е бил ликвидиран при израелски удар в Газа (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 11 часа
240
0

Лидерът на „Хамас“ вероятно е бил ликвидиран при израелски удар в Газа. Израелската армия заяви, че проверява възможността да е убила Яхия Синуар. Засега самоличността на ликвидирания не е потвърдена.

Израелската армия и Шин Бет - службата за вътрешна сигурност на Израел, едновременно излязоха със съобщение, в което се казва, че се проверява възможността Яхия Синуар да е убит. Предполага се, че е загинал с още двама терористи при удар в сграда в Газа, където не е имало заложници, информира БНТ.

До часове се очаква ДНК тестовете на тялото, за което се предполага, че е на Синуар. Тези тестове ще бъдат сравнени с ДНК материал, взет от Синуар по време на престоя му в израелски затвор.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант публикува двусмислен пост, в който цитира Тората и добавя, че "враговете на Израел не могат да се скрият". 

Джо Байдън е информиран за ситуацията, съобщиха от Белия дом.

В социалните мрежи вече циркулират множество снимки и клипове, за които се твърди, че показват тежко ранения Синуар. Потвърждението на смъртта му може да се окаже повратна точка във войната на Израел с „Хамас“, тъй като лидерът на групировката е най-издирваният от Израел човек.

Лидерът на „Хамас” е взривен с бомба, поставена месеци преди експлозията

Кой е Яхия Синуар и защо се превърна в мишена номер едно за Израел

Синуар влиза в редиците на терористичната организация през 80-те години. 

61-годишният Яхия Синуар е главният архитект на нападението срещу Израел от 7 октомври 2023 година, което предизвика войната в Газа. Умел оратор, той вдъхновява сподвижниците си с ярки речи.

"Ще дойдем при вас, ако Бог пожелае - в бушуващ потоп. Ще дойдем при вас с безкраен брой ракети, ще дойдем при вас в потоп от войници без ограничения, ще дойдем при вас с милиони от нашата нация, прилив след прилив", казва Яхия Синуар в едно от изявленията си.

Синуар беше обявен за лидер на „Хамас“ след убийството на бившия ръководител Исмаил Хания в Техеран през август. Той е роден в бежанския лагер Хан Юнис. Арестуван е няколко пъти през 80-те години за подривна дейност. По това време организира отвличането и убийството на израелски войници и е осъден на доживотен затвор през 88-ма година. Прекарва в затвора 22 години, преди да бъде пуснат на свобода при размяна на затворници срещу израелския войник Гилад Шалит.

През септември 2015 г. Синуар е обявен за терорист от правителството на Съединените щати. От 2017 г. е на ръководен пост в Хамас. От 7 октомври миналата година Израел смята че той и други лидери "живеят живот назаем", както се изрази министърът на отбраната Йоав Галант. На 13 февруари тази година израелската армия разпространи видео с Яхия Синуар и неговото семейство в тунел в Газа, заснето на 10 октомври 2023 г. Войниците твърдят, че са изпуснали за малко лидера на „Хамас“.

Малко вероятно е Израел да сложи край на войната преди Синуар да бъде мъртъв или заловен, смятат официални лица в региона.

През лятото Тел Авив заяви, че Синуар е единственото препятствие за постигане на споразумение за освобождаване на похитените от „Хамас“ през октомври миналата година. Той остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в ивицата Газа, заяви и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.