Сигнализирай!

Над половин милион българи биха гласували срещу заплащане или по принуда

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
116
0

Над половин милион българи биха гласували срещу заплащане или по принуда. Това става ясно от проведе специално допитване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНТ. Допитването проверява какви са нагласите към гласуването срещу стимул, заплащане или принуда. Изследването е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода "лице в лице" с таблети.

Запитани директно дали биха или не биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда седмици преди вота, една десета от респондентите признават, 78% отричат, а още над една десета (12%) заявяват, че не могат да преценят. Данните, разбира се, са декларативни и искреността им би могла да се постави под въпрос, но дават основание за анализ върху дълбочината на проблема.

Една десета, признаващи открито, че биха приели да гласуват при подобни условия, се равнява приблизително на над 500 хиляди имащи право на глас в страната. Може само да се спекулира за дела на прикрилите истината в отговорите си и какво седи зад 12-те на сто от респондентите отговорили "не знам". Особено притеснителни данни в условията на намаляваща избирателна активност.

Сред обществените групи, които са в най-голям риск от това да изпаднат в ситуация вотът им да бъде купен, контролиран или стимулиран по друг начин, закономерно са тези с по-ниско образование, респондентите с ниски доходи, живеещите в малките градове и населени места, незаетите. Утвърдителните отговори сред запитаните с основно и по-ниско образование достигат до притеснителните 25 на сто. Още по значим е дела на отговори "да" сред определящите се като роми.

На този фон нагласите към честността на изборите са предимно негативни. Запитани дали мислят, че предстоящите избори за Народно събрание ще бъдат свободни и честни 62% от респондентите отговарят отрицателно, 18 на сто са оптимисти, а още 20% не могат да преценят. Картината изглежда пиково тревожна на фона на изследователската практика в последното десетилетие.

Единствените, които можем да спрем купуването на гласове, сме всъщност всички ние - като просто гласуваме по съвест и не приемаме каквито и да е облаги срещу гласа си. Уви, твърде малко хора у нас са с такова мислене.

Скъпи приятели, сигнализирайте ни за всякакви схеми за купуване на вот - нека се опитаме заедно да ги спрем!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.