Сигнализирай!

Столична община не се трогна от проблемите на хората от "Опълченска"

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
129
0

Столична община не се трогна от проблемите на хората от “Опълченска”. Чиновниците се възмутиха от свикано извънредно заседание на три общински комисии непосредствено преди вота и през цялото време повтаряха това, пише СЕГА

Екипът на Терзиев бе видимо изнервен и се държа предизвикателно и атакуващо, докато хората очакваха конкретни отговори. От това ловко се възползва водещият на извънредното заседание Мирослав Боршош (председател на комисията по образование), който не се поколеба многократно да прекъсва хората от екипа на Терзиев с цел насочване към конкретните въпроси на гражданите.

Заседанието на трите комисии започна в отсъствие на кмета Васил Терзиев, който не се яви, въпреки че точката в дневния ред бе формулирана като негово изслушване. При преглед на присъстващите Боршош се изненада, че няма и заместник-кмет по строителството. Оказа се, че с тази роля в този конкретен ден е натоварен заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев. От групата на ПП-ДБ  (Спаси София) на няколко пъти попитаха какво налага това извънредно заседание два дни преди деня за размисъл и с какви решения би могло да излезе то. Главният архитект на София Богдана Панайотова, която е пряко отговорна за проекта, пък се възмути, че е разбрала ден преди заседанието за старо решение на комисиите от септември, в което се поставят въпроси. „Аз не представлявам кмета Васил Терзиев“, каза Панайотова и същиса залата.

След политическите изказвания има ли смисъл от заседанието водещият даде дума за въпроси първо на общински съветници, а после и на  самите граждани. Хората зададоха конкретни въпроси, на които отговорните лица започнаха с неохота да отговорят след нервни забележки и коментари.

ОПЛАКВАНИЯТА НА ХОРАТА

Хората продължават да не получават отговор за ширината на тротоарите. По регламент, твърдят те, няма право да бъдат под метър и половина, а в проекта има тротоари под метър. При по-високи сгради минималният размер за тротоара е 4 м., почти никъде в проекта няма такъв тротоар. „Какво постигате с този проект – една писта за състезания, шумово замърсяване, прахови частици, като „Тодор Александров““, коментира Пламен Велев от квартала. Хората се оплакват от строителен тормоз, от лоша сигнализация, от лошо обезопасяване. „Мостът на „Опълченска“ трябваше да е готов на 15 септември. Не го приключват – защото насочиха целия ресурс пред блоковете. Нямат работници. Хвърлят по трасето тухли, керемиди, шлака от „Кремиковци“. Пукат тръбите и си тръгват – казват „Софийска вода“ да ви ги оправи", разказа свидетел.

„Нашите проблеми не са от вчера и от ония ден, протестираме от края на юли. Искаме намаляване на лентите до минимум. Защо се оставя по 1 метър разстояние между платната –за да ходим по тротоари от 92 сантиметра. Няма никакъв контрол на мястото на ремонта. Стигна се дотам да им звъним да отварят загражденията, за да влезе линейка. Има проблем с подкопаване на основите на паметник на културата“, коментира гражданин. Хората са недоволни от нощната работа, ограничения достъп в района и лошата сигнализация.

В отговор на въпросите главният архитект Богдана Панайотова обясни, че няма как проектът сериозно да бъде изменен, защото по него е провеждана обществена поръчка и могат да се правят само незначителни промени. Панайотова на няколко пъти натърти, че проектът е проверяван от РДНСК и ДНСК и няма открити нарушения, но така и не обясни защо тротоарите са под минимумите. Зам-кметът Иван Василев призна, че е имало проблеми, но пък на място са свършени никога невиждани неща като асфалтиране на подстъпа към сградите. За сградата на културата се оказа, че тече незаконен ремонт в нея, от администрацията твърдят, че няма друг проблем с нея. За „Опълченска“ бе обяснено, че ще бъде пусната до края на месец октомври.  

Накрая зам.-кметът Василев счете за важно да прочете на скороговорка подготвен текст, който обяснява предимствата на проекта. "Интересите на възложителя са всъщност интереси на целия град", каза Василев.  В самия край на заседанието главният архитект Панайотова, която в началото не желаеше да отговаря на въпросите от заседанието от септември, пък извади писмени отговори по всеки от тях и каза, че ще даде всичко изисквано от хората като информация. Панайотова взриви хората с твърдения, които те категорично отхвърлиха. Главният архитект призова хората официално да искат съдействие от администрацията, защото само тя е в състояние да реши проблемите, и обеща проверки, ако има основания. Ще има наказан строител, ако има нарушения, допълни Панайотова. 

БЕЗ РЕШЕНИЕ

Както предупредиха от ПП-ДБ (Спаси София), конкретно решение след многото приказки няма. Боршош обобщи, че никой не е доволен от отговорите, като дори се допита до присъстващите. Той заяви, че ще бъдат обобщени всички въпроси, които са зададени. "Ако трябва, пак ще се съберем, докато не вкараме ред в строежа", обеща Боршош. "Има различни експертни оценки дали проектът може да бъде изменен или спрян, ще изискваме такова становище, ако го поискате", допълни той. Съветниците щели да организират среща на заместник-кмета с недоволните, но след изборите. 


 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.