Сигнализирай!

Нова схема с фалшиви SMS-и от "Български пощи" източва сметки за секунди (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
128
0

Нова фишинг схема чрез SMS от името на “Български пощи”, съобщава NOVA. В нея се изискват данните от кредитната или дебитната ви карта. Вместо обаче да платите 53 стотинки, като е упоменато, банковата ви сметка може да се окаже празна за секунди. До момента има данни за човек, който е бил "ужилен" с 4500 лева.

Според експерта по киберсигурност Христиан Даскалов SMS известията от банка предпазват от финансови измами. 

Мъж стана жертва на измама с кредити за 330 000 лева (видео)

"В такъв случай получаваш незабавно информация за движение по сметката ти. Има кратък интервал от време, в което транзакцията може да бъде спряна, ако се обадите в банката", обясни той.

Той призова да се избягват разплащанията през телефона.

 "Невинаги се показват линковете, които натискаме и така не можем да видим истинския уеб адрес. На компютър щяхме да направим разликата. Винаги си презаверявайте информацията през втори източник - дори и истински url може да бъде фалшифициран. Това се нарича спуфинг атака. Едиственият начин да се засече, ако има измама, е да звъннете на подателя и да се уверите, че наистина е изпратил конкретното съобщение или имейл", коментира киберекспертът.

Подхождайте много скептично към SMS-и от фирми и оператори, които искат вашите лични данни. Никога не попълвайте информация за кредитни карти или лични документи преди да сте се уверили, че източникът на съобщението е реален. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.