Сигнализирай!

Според неофициални данни: Управляващата партия в Грузия печели, опозицията не признава резултатите

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
132
0

Според неофициални данни: Управляващата партия в Грузия печели, опозицията не признава резултатите. При преброени 70 процента от гласовете данните показват 53% подкрепа за “Грузинска мечта”, пише СЕГА

Вотът в Грузия се определя като избор на страната между Европа и Русия. Четирите опозиционни партии се обединиха в Алианс с надеждата, че ще победят управляващите. Според екзитполовете те бяха победители, но официалните резултати дават други резултати. Управляващите са проруски настроени. Заради предложения от тях закон за чуждестранни агенти Брюксел замрази процеса за присъединяване на Грузия към Европейския съюз.

Грузинската опозиция обаче отказа да признае изборните резултати и готви протести, които ще започнат още днес. Централната избирателна комисия все още брои гласовете, но вече е ясно, че резултатите ще се различават от прогнозите на повечето екзит полове, които даваха победа за опозицията. 

Според данните от около 97% от избирателните секции управляващата партия "Грузинска мечта" печели 54,02% от гласовете на парламентарните избори. Четири опозиционни партии, които постигнаха договорка за общ следизборен алианс, минават 5 процентната бариера за влизане в парламента. Това са “Коалиция на промяната” - 10.81%, “Единство - национално движение” - 10.07%, “Силна Грузия” - 8,72%. “Гахария - За Грузия” - 7.73%

Опозицията смята, че изборите са откраднати. „Ще се борим както никога досега, за да си върнем европейското бъдеще и няма да приемем резултатите от откраднати избори. Вече се срещнахме с нашите бъдещи прозападни, проевропейски коалиционни партньори. И да, сигурен съм, че следващото правителство ще е коалиционно. В следващите часове ще направим изявление как действаме, за да защитим изхода от тези избори, които бяха голяма победа за страната ни и които Иванишвили сега възнамерява да открадне“, каза лидерът на ПП „Единство – национално движение“ Тинатин Бокучава.

“Грузинска мечта” започна да празнува своята победа само 20 минути след затварянето на избирателните секции в Грузия. Пред офиса на управляващата партия в Тбилиси бяха изстреляни фойерверки, а лидерите на партията, включително основателят й Бидзина Иванишвили, се качиха на специално изградената сцена и започнаха да поздравяват своите поддръжници. 

По данни на грузинската ЦИК избирателната активност е била 59%. Изборите се провеждат за първи път по напълно пропорционална система, като за попадане в парламента партиите трябва да преодолеят 5% бариера. В 90% от избирателните участъци има електронно гласуване.

Парламентарните избори в Грузия започнаха с фрапантни нарушения. Изпълнителният директор на Transparency International Georgia Ека Гигаури и бившият омбудстман Нино Ломджария публикуваха видео, в което се вижда как неизвестен мъж набутва в избирателната урна множество бюлетини. Инцидентът е станал в изборната секция № 69 в Марнеулския район. Срещу наблюдателя на изборите, който е заснел нарушението, е било упражнено физическо насилие.

Парламентарните избори в Грузия са ключови за бъдещето на страната, като на тях се противопоставят обединените проевропейски опозиционни формации и управляващата партия, обвинявана в проруски авторитарни практики. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.