Сигнализирай!

Държавата ще раздава 5-годишни отпуски преди пенсия във въглищния сектор

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
1859
0

Държавата измисли нови мерки за работещите във въглищната енергетика, които засягат и всички български данъкоплатци, съобщава “СЕГА”. 

Новата интересна схема за подпомагане на хората, които ще останат без работа заради затваряне на нереформирани предприятия, е за предпенсионна ваканция, която може да продължи до 60 месеца, тоест 5 години.

Ако на съкратен миньор от Маришкия басейн му остават до пенсия примерно 4 години, през цялото това време ще взима 80% от обичайната си заплата и ще му се внасят всички осигуровки в пълен размер, предвижда разработван от енергийното министерство законопроект.

Това се разбира от отговор на ресорния министър Владимир Малинов на депутатски въпрос за защитата на хората, които може да загубят работата си. Отговорът не дава подробности, липсва и най-същественото за мярката, която министърът нарича "енергиен и минен отпуск" - колко би струвала и откъде точно ще се вземат парите.  

През лятото Малинов лансира по-различна версия. Тогава той заговори за уреждане на законова възможност работещите в държавните "Мини Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток 2", които са към края на своя трудов стаж, да се пенсионират предсрочно, до 5 години по-рано. Сега служебният министър обяснява друго - не ранно пенсиониране, а отпуск до настъпване на времето за пенсиониране. Още преди месеци стана ясно, че в двете големи държавни предприятия, чиято дейност замира, има около 1700 души, на които им остават не повече от 5 години до пенсия. Ако всички те излязат в предпенсионна ваканция и години наред бюджетът плаща 80% от заплатите и пълните им осигуровки, това би било огромен разход.

Офертата за до 5-годишен платен отпуск за освободените е порочен популизъм. 

Тя насърчава работниците и техните работодатели да скръстят ръце и да чакат държавата да превежда пари за заплати и осигуровки до настъпване на времето за пенсиониране. В отговора си на депутатския въпрос служебният министър обяснява, че парите за тази "грижа" би трябвало да се отпуснат от бюджета и че трябвало да бъдат включени при изготвянето на разчетите за догодина.

Отделно се раздават обещания за осигуряване на огромни средства за отмиращите предприятия - за създаване на  алтернативна заетост, рекултивация на минни терени, преквалификация и прочее.

В ход е и съгласуване с ЕК на заем от БЕХ в размер на 100 млн. лв., за да може "Мини Марица изток" да плаща заплати, осигуровки и данъци. Най-вероятно с тези пари ще се случи същото, което става с други нуждаещи се от спасяване държавни предприятия - заемът се отпуска за реанимиране, след време кредиторът го отписва и връщане няма.  

Даването на помощи, вместо да се разработват енергично проекти и програми за осигуряване на други възможности за работа на хората от въглищния бранш, е порочна практика. Един от големите грехове на държавата е цикленето с Плана за възстановяване и устойчивост, където има набелязани мерки за "справедлив преход" във въглищните региони, вкл. и осигуряване на алтернативна заетост. Поне от 2018 г. се говори, че част от освободените миньори и енергетици ще бъдат пренасочени във възстановяване на терените, замърсени от въгледобива. 

Шест години по-късно за това пак се говори в бъдеще неопределено време. А европейските пари може да бъдат изгубени.

"Мини Марица Изток" не са съвсем безидейни и бездейни - имат намерение за изграждане на голям фотоволтаичен парк заедно със система от батерии за съхранение на енергия. Но както се разбира от отговор на министър Малинов на друго депутатско питане, финансиране не е осигурено. В момента се проучват възможностите за осигуряване на средства за проекта, обяснява служебният министър.

А докато партии и синдикати се надвикват и надпреварват да натискат държавата да спасява държавните мини и тецове, частните предприятия търсят варианти за преструктуриране и разработват проекти за бизнес без въглища.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.