<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146308" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични

02 Октомври 2022
0 117

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични.

Научно изследване доказва, че мъжете имат по-голяма склонност към нарцисизъм, отколкото жените. То почива на данни от 470 846 участници, събирани в продължение на три десетилетия. Както и на повече от 300 научни публикации, дисертации и анализи.

Децата от Метавселената ще заменят истинските до 2050 г.

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични
Big crowd of people. People gathered together in one place. Top view from drone.

На базата на всичко това учените от Университета на Бъфало в щата Ню Йорк категорично твърдят, че мъжете от всяка една възраст са по-склонни към прояви на нарцисизъм, отколкото жените.

Какво всъщност означава това?

Изводите не са непременно негативни, успокояват изследователите. Особено ако сте по-амбициозни, но нарцисизмът не е и нещо прекалено хубаво. Защото може да повлияе отрицателно на хората около вас.

“Нарцисизмът се свързва с различни отклонения в личността, включително неспособност за дълготрайни и стабилни връзки, неетично поведение и агресии”, казват учените.

“В същото време той помага за самоуважението, за емоционалната стабилност и за превръщането на човек в лидер”.

Учените посочват, че по принцип самолюбието е нещо с негативна оценка. Но трябва да се изучава подробно, за да се разберат ключови разлики в поведението на половете.

“Не всички мъже са склонни към експлоатация на околните и чувстват, че другите са им длъжни. Не всички жени пък са негодни да бъдат лидери и са без мотивация за авторитетност”, обяснява проучването.

“Въпреки че стигнахме до извода, че средностатистическият мъж е по-нарцистичен от средностатистическата жена, това не трябва да се приема абсолютно и за всеки един човек”, завършват учените и добавят, че през дългия период на изследването нито един от двата пола не е показал каквито и да било сигнали, че с времето става по-малко склонен към нарцисизъм.

Ново изследване установи мъжете или жените са по-нарцистични

Източник: сп. “Обекти” по материали от Science Alert

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции