<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119696" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Актрисата Ти...

НЗОК лишава стотици диабетици от сензори за следене на захарта (РЕПОРТАЖ)

21 Февруари 2022
2 11129

НЗОК лишава стотици диабетици от сензори за следене на захарта – за това сигнализират родители на деца с диабет тип 1, които се обърнаха към нас. Повече ще разберете в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Сигналът

От години хора с диабет тип 1 използват сензори за следене на кръвната захар. Това са устройства, които се поставят на тялото и в реално време предават информация за състоянието на пациента чрез специално приложение. Така се спестяват убожданията десетки пъти дневно с класическия и вече остарял начин за контрол. Досега сензорите не бяха налични в България, затова хората ги купуваха от чужбина чрез близки и познати. Месечно те струват между 200 и 300 лева в зависимост от марката.

Миналата година Здравната каса обяви, че ще реимбурсира сензорите за следене на кръвната захар при хора с диабет тип 1. През ноември излязоха и критериите, по които ще се случва това.

Според тях сензори ще се отпускат на деца до 6-годишна възраст, на бременни жени и на хора с лош контрол над нивото на захарта си. Изключени са всички с психиатрични заболявания, както и всички, получили диагнозата преди по-малко от 6 месеца.

НЗОК лишава стотици диабетици от сензори за следене на захарта (РЕПОРТАЖ)

Родители крият диабета на децата си, за да ги спасят от дискриминация в градината и в училище (видео)

Отворени писмо

Недоволството на родителите на деца с диабет, както и на възрастните с тази диагноза, ги е мотивирало да напишат Отворено писмо до институциите с искания за незабавни промени в критериите за реимбурсиране на сензорите. С пълния му текст можете да се запознаете тук:

То е подписано от над 500 родители на деца с диабет, както и от много възрастни хора с това заболяване.

Отговорът на НЗОК

От Здравната каса са изпратили отговор на писмото, в който твърдят, че критериите са разработени от екип от експерти от Българския лекарски съюз. Имената им обаче остават загадка. В отговора се съдържат неистини относно броя на иглите за инсулинови помпи, които се отпускат на пациентите. Родителите го определят като обиден и дори циничен спрямо очакванията им.

НЗОК лишава стотици диабетици от сензори за следене на захарта

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции