<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149843" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: След тези дум...

Обесиха медицинска сестра в Украйна заради нейно изказване

05 Ноември 2022
0 2213

Обесиха медицинска сестра в Украйна заради нейно изказване срещу руските окупатори.

56-годишната медицинска сестра Татяна Мудренко е обесена заради проукраинската си позиция в окупирания от Русия град Скадовск, Херсонска област. Това съобщава британският вестник Financial Times, Офнюз цитира информацията. За това е разказала пред изданието близначката на Татяна – Наталия Черная, която е напуснала града през април.

Ето колко дисциплинарки има срещу полицаи, помагали на Семерджиев (видео)

Обесиха медицинска сестра в Украйна заради нейно изказване

Независимият беларуски телевизионен канал NEXTA също съобщи за инцидента. Като се позовава на украинския медиен проект за човешки права Medina Initsiativa for Human Rights.

Историята

По думите на сестрата Татяна е работила в окупирания град като медицинска сестра, помагала е на деца с увреждания и е имала не един конфликт с органите на реда. Последният е от октомври. Според сестра ѝ Мудренко е имала спречкване с украински полицаи, преминали на страната на руснаците, като им казала: “Скадовск е Украйна!”

В продължение на няколко дни никой не знае къде е Татяна. На 15 октомври Наталия Черная получава телефонно обаждане от жена, която казва, че близначката й е екзекутирана.

“Тя ми каза, че Таня е била обесена. Сложиха й нещо в устата и след това я обесиха пред сградата на съда”, разказва Черная.

Детайли

От местната морга първоначално отказват да се свържат с Наталия, но след това ѝ изпращат смъртен акт, в който се посочва, че причината за смъртта на Татяна Мудренко е “механична асфиксия”.

“Файненшъл таймс” отбелязва, че някои от подробностите за случилото се не могат да бъдат проверени по независим начин, но журналистите са видели смъртния акт на украинката, както и кореспонденция между местни жители и очевидци, които потвърждават разказа на Наталия Черная.

Обесиха медицинска сестра в Украйна заради нейно изказване

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции