<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125127" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ВАС отхвърли ...

Община Сливен изгради гробище в нарушение на редица закони (РЕПОРТАЖ)

07 Април 2022
1 33311

Община Сливен изгради гробище в нарушение на редица закони – за това сигнализираха наши зрители. Темата представят Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт.

Сигналът

През 2004 година “Люпиже България” купува производствена база в квартал Речица в Сливен. По това време срещу базата има празен терен на бивше гробище, което се е използвало до 80-те години на миналия век. Какво обаче се случва с него години по-късно?

Преди три години започва разчистване на терена. Багери събарят старите надгробни плочи. На тяхно място в началото на пандемията се появяват нови гробове – на починали с Covid-19.

Община Сливен изгради гробище в нарушение на редица закони (РЕПОРТАЖ)

Собствениците на близката промишлена сграда обясняват, че гробището се изгражда върху бившето гробище. Изискванията в такъв случай обаче са теренът да се използва само за урнополагане.

Друго основно нарушение е свързано с Наредба 2 на Министерството на здравеопазването. Според нея при разширяване на гробищни паркове трябва да се направи хидрогеоложко проучване на подпочвените води. Тяхната дълбочина трябва да е поне 50 см по-ниска от дълбочината на гробовете. В този случай обаче вероятно има нарушение на наредбата, тъй като мястото е с доказано високи подпочвени води.

Нарушен е и Законът за устройство на територията, според който промени в подробните устройствени планове се извършват само след обществено обсъждане. Такова в случая няма данни да е било проведено.

Сигнали до институциите

Потърпевшите са се обръщали многократно към община Сливен, Министерство на здравеопазването и РЗИ-Сливен. Уви, не получават отговор, който изобщо да обяснява ситуацията. Проверките не установяват нарушения, защото се извършват по документи. Институциите се позовават на заповед на кмета на Сливен от 2013 година, според която гробищният парк се разширява. Но тази заповед е издадена без обществено обсъждане на Подробния устройствен план на града и без изисканото хидрогеоложко проучване на терена.

Ние също потърсихме кмета на Сливен Стефан Радев. Дали обаче той отговори на въпросите ни, ще разберете съвсем скоро на gospodari.com.

Община Сливен изгради гробище в нарушение на редица закони

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции