<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150002" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гешев много р...

Обвиниха полковник за смъртта на майор Терзиев, загинал край Шабла

07 Ноември 2022
0 384

Обвиниха полковник за смъртта на майор Терзиев, загинал край Шабла.

Военно-окръжаната прокуратура – София привлече като обвиняем полковник М.О. за причиняване на смърт по непредпазливост на военния пилот майор Валентин Терзиев.

Генерали изпратили пилота майор Терзиев да поразява дневна мишена през нощта

Майорът загина край Шабла през юни 2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолетът му МиГ-29 падна в Черно море.

М.О. е обвиняем и за нанасяне на тежки вредни последици за Министерството на отбраната. По-конкретно за разрушаване на самолет МиГ-29, на стойност 9 милиона лева, по време на тактически учения.

Обвиниха полковник за смъртта на майор Терзиев, загинал край Шабла

От прокуратурата посочиха, че смъртта е била причинена поради немарливо изпълнение на ръководството на стрелбите по време на обучението.

Конспирации и факти: защо падна МиГ-ът на майор Терзиев?

Поради високата скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена. След като е провел стрелбата от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Мярката за неотклонение на М.О. е “Подписка”.

Обвиниха полковник за смъртта на майор Терзиев, загинал край Шабла

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции