<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123204" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Силвестър Ст...

Официално са открити 5000 свята извън Слънчевата система (видео)

22 Март 2022
0 385

Официално са открити 5000 свята извън Слънчевата система. Информацията идва дирекно от НАСА, дори с видео, което можете да гледате.

През януари 1992 г. два космически обекта променят нашата галактика завинаги. Тогава за първи път се сдобиваме с конкретни доказателства за съществуването на планети, намиращи се извън Слънчевата система.

НАСА засне две галактики, които са напът да се сблъскат (ВИДЕО)

Това са т.нар. екзопланети – два скалисти свята, орбитиращи извънземна звезда. Те са на около 2300 светлинни години от нас.

Бройката

Днес, малко повече от 30 години по-късно, тази бройка се увеличи многократно.

На 21 март НАСА потвърди съществуването на над 5000 екзопланети (5005, ако трябва да сме точни). И всяка една от тях разполага със свои собствени уникални характеристики.

Всяка една е обект на проучване, преминало през процедура за анонимно рецензиране. И е наблюдавана с помощта на множество техники за засичане или методи на анализ.

Всички тези данни представляват отлична основа за бъдещи проучвания, които ще хвърлят повече светлина върху тези светове (например с нови инструменти като наскоро изстреляния телескоп „Джеймс Уеб“ или бъдещия телескоп „Нанси Грейс Роман“).

Първите и следващите

Първите два потвърдени свята, открити от астрономите Александър Волшчан и Дейл Фрейл, са екзопланети, чиято маса е 4,3 и 3,9 пъти по-голяма от земната.

Те се намират в орбитата на мъртва звезда, известна като милисекунден пулсар, която изпраща импулси от радио вълни през милисекунди.

През 1994 г. е открита трета екзопланета, около същата мъртва звезда, която впоследствие е наречена Лич (Lich). Тя обаче е значително по-малка – нейната маса е едва 0.02 пъти по-голяма от земната.

Трите планети пък са наречени съответно Полтъргайст, Фобетор (древногръцко божество на кошмарите) и Драугр (оживелия мъртвец).

Откритията предполагат, че в галактиката е пълно с най-различни обекти.

Пулсарите са вид неутронна звезда – мъртви ядра на масивни звезди, които са изхвърлили по-голямата част от своята маса. След което са се разпаднали под теглото на собствената си гравитация.

Техният процес по образуване е доста екстремен и често включва гигантски експлозии.

Обяснението

„Ако можеш да откриеш планети около неутронна звезда, то планетите на практика трябва да са навсякъде – казва Волшчан. – Процесите по образуването им трябва да са доста силни.”

Има обаче уловка. Техниката, използвана за идентифицирането на тези екзопланети, се базира на изключително регулярните импулси от звездата.

Те се променят съвсем леко от гравитационното влияние, което орбитиращите обекти оказват.

Когато обаче астрономът Уилям Боруки от NASA прилага за първи път транзитния метод, броят на откритите екзопланети се увеличава многократно.

Неговият принцип на действие е фотометрия. Той е изключително семпъл, но ефективен.

По време на наблюдението се регистрира интензитета на светлината на звездата. Ако между нас и звездата минава планетата, яркостта на звездата намалява. Този момент се регистрира на графика на яркостта.

Ако спадовете на яркостта се случват редовно и винаги са еднакви, може да се предположи, че този ефект се предизвиква от планета.

Телескопът „Кеплер“, изстрелян през 2009 г., допринася за откриването на над 3000 потвърдени екзопланети.

Още 3000 кандидата очакват потвърждение.

Официално са открити 5000 свята извън Слънчевата система (видео)

Източник: сп. “Обекти”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции