<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142527" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо Българи...

Олаф Шолц предложи страните от ЕС да се откажат от правото на вето

29 Август 2022
0 337

Германският канцлер Олаф Шолц предложи днес да отпадне правото на вето в Европейския съюз. Той очерта основните си идеи за реформиране на ЕС по време на реч в почти 700-годишния Карлов университет в Прага, предаде ДПА, цитирана от “Сега”. Вследствие на руската агресивна война в Украйна ЕС трябва да стане много по-силен и икономически по-независим, заяви той. И добави: “Обединена Европа е трън в очите на руския президент Владимир Путин”.

Прикрил ли е Олаф Шолц банка заради 47 млн. евро данъци

“Ние не можем просто да наблюдаваме как се убиват жени, мъже и деца, как свободни държави се заличават от картата и изчезват зад стени или железни завеси”, каза Шолц. “Затова подкрепяме атакуваната Украйна: икономически, финансово, политически, хуманитарно, а също и военно”. И тази подкрепа ще бъде поддържана “толкова дълго, колкото е необходимо”.

През следващите седмици и месеци Украйна ще получи от Германия най-съвременни системи за противовъздушна отбрана и радари на стойност над 600 млн. евро.

Канцлерът очерта една геополитическа обединена Европа, състояща се от 27, 30 или 36 държави. “Ангажиран съм с разширяването на Европейския съюз – да включи държавите от Западните Балкани, Украйна, Молдова, а в бъдеще и Грузия”. “Европейските правила могат да бъдат променени, ако заедно стигнем до заключението, че договорите трябва да бъдат адаптирани, за да може Европа да върви напред, тогава трябва да го направим.”

Олаф Шолц предложи страните от ЕС да се откажат от правото на вето
снимка: Wikimedia

Шолц се изказа за постепенно отпадане на правото на вето и преминаване към решения с мнозинство в общата външна политика, но също и в други области като данъчната политика. “Придържането към принципа на единодушие работи само докато нуждата от действие не е толкова спешна. Но живеем в преломна епоха това вече не е така”, подчерта канцлерът. “В случаите, в които понастоящем (в ЕС) е необходимо единодушие, рискът една-единствена страна да възпрепятства взимането на решение нараства с приемането на всяка нова страна членка”, обясни той.

Олаф Шолф предложи да се откажем от правотона вето

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции