<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143139" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китайските в...

ООН отправи тежки обвинения срещу Китай заради уйгурите

02 Септември 2022
0 86

Десет минути преди да се раздели с поста си, върховната комисарка на ООН за човешките права все пак публикува взривоопасния доклад за репресиите срещу уйгурите в китайската провинция Синцзян. Какво пише в него?

Върховният комисариат на ООН за човешките права вижда основания да се смята, че в китайската провинция Синцзян се извършват престъпления срещу човечеството. Това става ясно от доклад, публикуван от върховната комисарка Мишел Бачелет малко преди полунощ. Или 10 минути преди да изтече мандатът ѝ на този пост, пише Deutsche Welle.

Престъпления срещу човечеството

“Мащабите на своеволните и дискриминационни арести на представители на уйгурското малцинство и на други, предимно мюсюлмански общностни групи, (…) могат да бъдат класифицирани като международни престъпления, и по-специално като престъпления срещу човечеството”, се казва в документа. От 2017 до 2019 година, а вероятно и след това, на тези хора са им били отнемани основни човешки права, гласи друго обвинение.

Изчезнали пари, непостроени жилища, корупция – какво се случва в Китай?

ООН отправи тежки обвинения срещу Китай заради уйгурите
Снимка: iStock

По данни на правозащитни организации и успели да избягат уйгури, Китай държи в т.нар. „лагери за превъзпитание” стотици хиляди уйгури и представители на други малцинства. Много от тях биват заставяни да полагат принудителен труд в други провинции. Тези хора са подлагани на медицински манипулации против волята им. А условията, при които те са държани във въпросните лагери, са изключително лоши.

САЩ и правозащитни организации обвиняват в тази връзка Китай в геноцид, и по-специално в културен геноцид в провинция Синцзян. В доклада на Мишел Бачелет обаче това обвинение не се съдържа. Пекин отрича обвиненията и говори за лъжи.

Докладът трябваше да се появи много по-рано

Въпросният доклад трябваше да се появи още миналата година, но върховната комисарка на ООН за човешките права го отлагаше. Месеци наред тя преговаряше с Китай да ѝ бъде разрешено да посети страната. Тази визита беше осъществена през юни. Спорните въпроси бяха свързани с настояването на Върховния комисариат той сам да решава кои места в страната ще бъдат посетени и с кого служителите на бюрото на Бачелет могат да разговарят – без надзор от китайските власти.

След като Пекин прие тези условия, Бачелет посети също и провинция Синцзян. Но в края на посещението си тя се въздържа от критики срещу поведението на китайските власти там.

Силен натиск върху Бачелет

Миналата седмица самата върховна комисарка призна, че е била подложена на неимоверен натиск. Докато много правителства са очаквали с нетърпение оповестяването на заключенията на експертите правозащитници, самата Бачелет е получила писмо, подписано от около 40 правителства, с настояване да не публикува въпросния доклад. Отделни държави тя обаче не назова.

Мишел Бачелет оглавява Върховния комисариат на ООН за човешките права от 2018 година. За втори мандат обаче тя отказа да се кандидатира. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш още не е назовал името на нейната наследничка на поста.

Източник: Deutsche Welle

ООН отправи тежки обвинения срещу Китай заради уйгурите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции