<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144832" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как родители...

ООН призова талибаните да пуснат момичетата в Афганистан на училище

18 Септември 2022
0 144

ООН призова талибаните да пуснат момичетата в Афганистан на училище – това става ясно от пост в Twitter на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш:

Когато талибаните дойдоха на власт през лятото на 2021 г., те забраниха на момичетата в гимназиална възраст да ходят на училище. На 23 март опитът да се отворят отново вратите на средните училища за момичета продължи само няколко часа, отбелязва „Франс прес“.

Същия ден талибаните се отметнаха от обещанието си и обявиха, че училищата отново ще бъдат затворени, за ужас на хиляди момичета, които се прибраха у дома със сълзи на очи, добавя информационната агенция.

ООН призова талибаните да пуснат момичетата в Афганистан на училище

Забраниха на жените в Афганистан да пътуват със самолет без мъж

Оттогава талибаните твърдят, че забраната се дължи само на „технически проблем” и че занятията ще бъдат възобновени, след като бъде определена програма, основана на ислямските предписания.

Според ООН повече от един милион момичета, предимно на възраст между 12 и 18 години, са били възпрепятствани да посещават учебни занятия през изминалата година, но не и момчетата, за които училищата бяха отворени отново днес.

ООН призова талибаните да пуснат момичетата в Афганистан на училище

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции