<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=160548" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето колко про...

Организации призоваха България да вземе мерки за делата срещу журналисти

23 Януари 2023
0 157

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков да подкрепи инициативата на Европейската комисия срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и защитници на правата на човека. Това призоваха Програма достъп до информация (ПДИ) и Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ).

Става дума за т.нар. “стратегически дела срещу публичното участие” (от анг. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP – “дела шамари”). Такива се водят срещу журналисти и активисти. Целта е оказване на натиск и тормоз, с привидно легитимната цел за защита на накърнени граждански права.

Двете организации отбелязват, че е важно България да подкрепя всички европейски инициативи, целящи защита на свободата на словото и журналистите. Оттам припомнят, че у нас има редица примери за такива дела, а проблемът е разпознат на ниво Европейски съюз.

АЕЖ поиска оставката на председателката на СЕМ

Организации призоваха България да вземе мерки за делата срещу журналисти
Организации призоваха България да вземе мерки за делата срещу журналисти

Ето я и цялата позиция по темата:

“Програма достъп до информация (ПДИ) и Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) се обръщат към министъра на правосъдието Крум Зарков с призив България да подкрепи инициативата на Европейската комисия срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и защитници на правата на човека, т. нар. “стратегически дела срещу публичното участие” (от анг. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP – “дела шамари”).

SLAPP се водят срещу журналисти и активисти, с цел оказване на натиск и тормоз. И то с привидно легитимната цел за защита на накърнени граждански права. Този тип дела се използват за сплашване и заглушаване на критични журналистически публикации и разследвания, както и на гражданска активност.

Проблемът е разпознат на ниво Европейски съюз. През април 2022 година Европейската комисия представи законодателна инициатива за защита от този тип дела. Инициативата призовава националните държави да предприемат действия, които да предотвратят възможността журналисти и активисти, които защитават обществения интерес, да бъдат обект на такъв тип атаки и тормоз. На обществено обсъждане е подложен текст на европейска anti-SLAPP директива. Активно застъпничество и подкрепа за приемането ѝ осъществява Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE), обединяваща различни граждански организации.

България е страна, която често е критикувана заради медийната среда и нереформираната съдебна система. По тази причина е много важно страната да подкрепя всички европейски инициативи, целящи защита на свободата на словото и в частност на журналистите от нелегитимни съдебни производства. АЕЖ и ПДИ призовават министър Зарков и българските власти да подкрепят предложенията на Европейската комисия за създаването на правни ограничения срещу воденето на този тип дела.”

Организации призоваха България да вземе мерки за делата срещу журналисти

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции