<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153274" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Високата инф...

Основният лихвен процент се покачи до 1,30%

01 Декември 2022
0 549

Основният лихвен процент се покачи до 1,30% днес, обяви БНБ. Това е за втори път тази година, съобщава СЕГА.

От 2016 г. насам основният лихвен процент бе нула процента. На 1-ви октомври той се покачи на 0,49%, а сега, два месеца по-късно, той нарасна с почти цял процентен пункт.

Банките у нас вдигнаха лихвите по депозитите

Основният лихвен процент се определя въз осреднената месечна стойност на индекса ЛЕОНИЯ Плюс. Това е показател за реално сключени сделки с депозити в български левове от всички банки у нас. Тъй като този индекс бе с отрицателни стойности от 2016 г. до октомври, основният лихвен процент бе нула.

Основният лихвен процент се покачи до 1,30%
БулФото

Банките са започнали да сключват сделки с депозити с положителна величина от септември. Това доведе и до промяната на основния лихвен процент. Европейската централна банка (ЕЦБ) също започна да вдига основните лихви и тази тенденция следва нейните действия.

ЕЦБ отново увеличи лихвените проценти в опит да овладее рекордната инфлация

Размера на законната лихва за забава зависи от основния лихвен процент. Тя се формира като сбор от нея плюс 10%. Т.е. от 1-ви декември лихвата за забавени плащания се увеличава на 11,30%.

Основният лихвен процент е възприет и като референтна база при определянето на лихвите по кредитите от няколко търговски банки у нас. Клиентите на тези банки скоро ще бъдат информирани за промяна в лихвените условия към по-високи лихви по кредитите, които изплащат.

Основният лихвен процент се покачи до 1,30%

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции