<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125387" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев: Няма д...

Оспорвана президентска битка във Франция между Макрон и Льо Пен

11 Април 2022
0 323

Френският президент Еманюел Макрон и претендентката за поста Марин льо Пен ще се изправят един срещу друг в ожесточен балотаж на 24-ти април. Макрон води с малко над 4 на сто, при преброени 99% от гласовете. Прогнозите обаче са за изключително оспорвана битка на втория тур, пише NOVA.

Почти всички от останалите кандидати за Елисейския дворец, с изключение на крайнодесния Ерик Земур, призоваха избирателите да блокират Марин льо Пен.

Имат ли причина французите да не преизберат Еманюел Макрон?

През последните 20 години нито един френски президент не е успявал да получи втори мандат.

“Да не се заблуждаваме, още нищо не е решено. Дебатът, който ще имаме през следващите 15 дни, е решаващ за нашата страна и за Европа. Искам Франция, която се вписва в силна Европа, която продължава да формира съюзи с велики демокрации, за да се защити, а не Франция, която извън Европа би имала за единствени съюзници интернационала от популисти и ксенофоби. Това не сме ние”, заяви Еманюел Макрон. 

“Ще върна реда във Франция в рамките на пет години, за да й позволя да заеме видно място в този 21-ви век, изпълнен с обещания и с възможности… Отвъд това необходимо възстановяване, моята платформа носи големи амбиции за страната, демократична амбиция с референдум за гражданска инициатива, с пропорционална избирателна система,  за да позволи на всички политически мнения да бъдат изразени”, подчерта Марин Льо Пен.

Оспорвана президентска битка във Франция между Макрон и Льо Пен

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции