<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152922" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокурори тв...

Остро изказване на папа Франциск срещу войната

29 Ноември 2022
0 159

Остро изказване на папа Франциск срещу войната, публикува America Magazine. Според главата на католическата църква дори не е необходимо да се споменава името на Путин, за да е ясно кой е агресорът в тази война.

Москва реагира остро на част от думите на част от коментарите на папа Франциск пред американско издание.

Те обаче са най-острите, отправяни към Русия, откакто страната нахлу в Украйна на 24 февруари.

“Със сигурност нападащият е руската страна. Много ясно е”, казва папата пред America Magazine. “Понякога опитвам да не уточнявам, за да не обидя, а по-скоро да осъдя общо. Смятам, че е напълно ясно кого обсъждам. Не е нужно да казвам име и фамилия.”

Критики

Главата на Римокатолическата църква многократно бе критикуван в хода на войната. Аргументът – не изразявал достатъчно ясна позиция в защита на Украйна, а и че все още не е посетил страната.

От Ватикана отхвърлят това. В интервюто папата продължава да уточнява защо още не е отишъл в Киев: “На втория ден от войната отидох в руското посолство, необичаен жест. Папата никога не отива в посолство. А там казах на посланика да каже на (руския президент Владимир) Путин, че искам да пътувам, ако ми позволи малка възможност да преговарям. (Сергей) Лавров, външният министър, ми отговори с много мило писмо и разбрах, че за момента не е необходимо.”

Споменава, че три пъти е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски по телефона. Искал обаче да посети и двете места – и Киев, и Москва – “не само едното”. Говори и за посещенията на кардинали в Украйна, и за украинските делегации, които приема.

Остро изказване на папа Франциск срещу войната

Папа Франциск може да посети Украйна през септември

Какво точно казва папа Франциск

Папата е попитан как би обяснил позицията си. Мнозина в Съединените щати са объркани от “нежеланието да критикува директно Русия”.

Защо не назовавам Путин? Защото не е необходимо. Понякога хората се хващат за детайли. Всички знаят позицията ми: със или без Путин, без да го назовавам.


Папата опита още по-далеч и прави връзка между сегашния конфликт и Гладомора през 30-те години на миналия век:

Трябва да спомена и че тези дни е годишнината от Гладомора, геноцида, който Сталин извършва срещу украинците. Вярвам, че е подходящо да го спомена като исторически предшественик на конфликта.


По-рано Ватиканът предложи да е домакин на преговори (Франциск обяснява в интервюто и че Светият престол се стреми към мир и разбирателство и винаги е готов на медиация) между Русия и Украйна. Но от Кремъл бяха изразени съмнения, че Киев би могъл да приеме това.

За бурятите и чеченците

Не толкова изказванията за Путин обаче, колкото думите му за бурятите и чеченците ядосаха особено много Русия. “В общи линии най-жестоките (във войната – бел. ред.) са може би онези, които са от Русия, но не са от руската традиция, като чеченците, бурятите и т. н.”, обяснява папата.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова даде да се разбере, че е оскърбена от думите на папа Франциск. “Това вече не е русофобия, а извращение. Даже не знам на какво ниво”. Това каза Мария Захарова, която опита да направи съпоставка с чеченските войни от 90-те. Тогава “ни говориха обратното, че руснаците, славяните, са тези, които измъчват народите на Кавказ. Сега ни казват, че народите на Кавказ са тези, които измъчват руснаците.”

Захарова не навлезе в подробности. Бурятия не се намира в Кавказ, а в Източен Сибир, а и папа Франциск не говори за измъчване на руснаци в текста на интервюто.

Ръководителят на Бурятия Алексей Циденов нарече “най-малкото странни” думите на папата и факта, че се чува “оценка от главата на католическата църква за жестокостта на конкретни националности”. “Историята познава много примери за уникожение на градове, страни и даже народи от онези, които считат себе си за представители на цивилизовани нации.” Той даде примери като кръстоносните походи, но добави и че “столица на европейска държава, град Белград, или цяла държава – Либия – бяха бомбардирани без участието на буряти, чеченци и други народи на Велика Русия.”

Остро изказване на папа Франциск срещу войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции