<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109620" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пътуванията ...

Отбелязват 177% ръст на продажбата на електромобили у нас въпреки нулевите стимули

26 Ноември 2021
0 510

Отбелязват 177% ръст на продажбата на електромобили у нас въпреки нулевите стимули, пише Dir.bg.

Между януари и октомври т.г. в България са купени 219 нови електрически коли. Това представлява ръст от 177% в сравнение с аналогичния период на 2020 г., когато те са били 79. Данните отбелязват от Индустриален клъстер “Електромобили” (ИКЕМ), позовавайки се на данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА). Цeнитe вapиpaт oт 25 xил. лв. дo нaд 200 xил. лв. в зaвиcимocт oт мapĸaтa.

Към днешна дата 17 държави-членки на ЕС предлагат стимули за закупуване на такива автомобили

Което всъщност представлява намаление в сравнение с миналата година, когато те са били 20. В останалите 10 страни, сред които е и България, не се предоставят никакви стимули за покупка на е-кола. Повечето, както и ние, предоставят данъчни облекчения или пълно освобождаване на електромобилите от налог, показва анализ на АСЕА.

В подобно на нашето положение са още Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Латвия, Малта, Полша и Словакия. Останалите държави от ЕС имат много повече стимули за покупка и притежание на коли на ток, а почти навсякъде и за хибриди. В различните държави те започват от 1 500 и достигат до 10 000 евро. Интересно е да се отбележи, че шампион в този аспект е северната ни съседка Румъния. Тя субсидира закупуването на електрическа кола с точно 10 000 евро. Към тях може да бъдат получени допълнително 1 250 евро, ако бъде върната стара кола за скрап. Много близо до този максимум е и Хърватия, където държавата поема 9 333 евро от цената на закупения нов електромобил. В Германия субсидията достига 9 000 евро, но там има ограничение цената на автомобила да не е по-голяма от 40 000 евро.

Мерките в други страни

Ако е по-скъпа, тогава държавата субсидира купувача със 7 500 евро. Точно толкова от цената на нов електромобил поема държавата и за словенците. Малко по-малко – 7000 евро, дава за покупка на електромобил Франция. Там отново има ограничение той да не е по-скъп от 45 000 евро. В Испания субсидията се движи в рамките на 4500 и  000 евро. 6860 евро пък е помощта в Швеция, като сумата е увеличена от 1 април т.г., преди това е била 5880 евро. 7350 евро дава Унгария за покупка на нов електромобил, чиято цена не надвишава 32 000 евро.

Ако тя е до 44 000 евро, тогава субсидията е само 1 500 евро, а ако е още по-скъп, държавата не дава никакъв бонус. Никак не са малки и субсидиите в другата ни съседка в ЕС – Гърция. Там държавата дава между 5500 и 6000 евро за закупуването на личен електрически автомобил, като сумата може да нарасне с още 1000 евро, ако бъде върнат стар автомобил за утилизация. Когато става дума за такси, държавата плаща 8000 евро от цената на колата, като и тук важи допълнителният бонус при връщане на стара кола за рециклиране, но сумата вече е 2 500 евро.  

Отбелязват 177% ръст на продажбата на електромобили у нас въпреки нулевите стимули

Държавата ще дава над 6000 евро субсидия при покупка на електромобил? (видео)

Проблемът с мръсния въздух у нас

В момента България се опитва да се пребори пред Брюксел в новата Оперативна програма “Околна среда” да бъде заложено субсидирането на покупки на електромобили с 6135 eвpo. Има обаче и доста условия, поне според първоначалния проект. Далеч не всеки, пожелал да се сдобие с кола на ток, ще има възможност да получи тази субсидия. Към мoмeнтa cтимyли ce пpeдвиждaт caмo зa гpaждaни oт oбщини cъc зaмъpceн въздyx и зa тaĸивa, ĸoитo ca гoтoви в зaмянa дa пpeдaдaт cтap aвтoмoбил зa peциĸлиpaнe c ĸaтeгopия рrе-Еurо и Еurо 1. 

Доказано, дизеловите автомобили pre-Euro и Euro 1 имат принос за близо 55% от емисиите ФПЧ, емитирани от личните МПС в големите градове. Добра практика в страни-членки на ЕС е прилагането на финансови инструменти за електромобилисрещу предаване за рециклиране на високоемисионни стари автомобили, отбелязват от ИКЕМ.

Отбелязват 177% ръст на продажбата на електромобили у нас въпреки нулевите стимули

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции