<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135389" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Дай акъл“ з...

Откраднаха кутия с дарения за дете, страдащо от аутизъм (РЕПОРТАЖ)

29 Юни 2022
0 9636

Откраднаха кутия с дарения за дете, страдащо от аутизъм – за случая сподели бащата на детето Марио Колев пред репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Нагла кражба

В понеделник на обяд мъж влиза в голям столичен магазин, на касата на който има кутия за дарения за 4-годишния Ради, който страда от аутизъм. Мъжът поглежда дали някой ще го види и пъха кутията в торбата си. След това напуска обекта необезспокояван.

Откраднаха кутия с дарения за дете, страдащо от аутизъм (РЕПОРТАЖ)

Ден по-късно след като бащата на детето публикува кадри от кражбата в социалните мрежи крадецът е заловен от полицията. Парите са възстановени.

От какво се нуждае Ради?

4-годишното дете страда от аутизъм и е с 85% ТЕЛК. За да се подобри състоянието му, то се нуждае от ежедневна рехабилитация, която се извършва в специализиран център. Цената обаче е 6200 лева месечно или общо близо 60 000 лева за 9-месечен курс, какъвто е необходим. Това принуждава семейството на детето да потърси помощ от приятели, а и да даде гласност на кампанията.

Ето и начините, по които можем да помогнем:

Дарителска сметка
Райфайзен банк – клон Бизнес Парк
Титуляр на сметката: Радослав Марио Колев
IBAN: BG37RZBB91551014877620
BIC: RZBBBGSF
Revolut: @mario6907 тел.+359879264261
PayPal: mariokolev69@gmail.com
Както и чрез дарителската платфома:
https://pavelandreev.bg/…/shtastlivo-detstvo-za-radi…

Откраднаха кутия с дарения за дете, страдащо от аутизъм (РЕПОРТАЖ)
Какво прави държавата?

В България няма ясна статистика колко са децата, страдащи от аутизъм. По неофициални данни те са стотици. Държавата обаче им осигурява ресурсен учител два пъти седмично по един час и предимство при прием в детски градини. Липсват средства за рехабилитация, а държавните центрове не отговарят на нуждите на децата и родителите им. Това принуждава повечето семейства да търсят варианти за рехабилитация в частни центрове и да записват децата в частни учебни заведения. Единици са учителите, които са подготвени да работят с такива деца, което често е причина макар и приети децата с аутизъм да не са желани в детските градини и училищата.

Всички тези проблеми са решени в други държави, където хората с аутизъм не просто успяват да завършат училище и получават адекватни грижи, но и се реализират професионално. Уви, в тази посока у нас тепърва трябва да се работи.

Ние ще потърсим министерството на здравеопазването и ще настояваме те да поемат ангажимент за осигуряване на по-адекватна грижа за хората с аутизъм, а вие сигнализирайте само на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Откраднаха кутия с дарения за дете, страдащо от аутизъм

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции