<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104782" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Банкси прода...

Открадната от нацистите картина на Ван Гог е оценена на 30 милиона долара

25 Октомври 2021
0 146

Преди повече от век картина на Ван Гог за последно е била видяна публично след като е иззета от нацистите. Сега тя отива на търг.

Акварелът, озаглавен „Meules de blé“, изобразява жени, прибиращи жътвата, а мястото, нарисувано от художника, е Франция – полетата в Арл.

Всичко, което знаете за Винсент ван Гог, е грешно

Очаква се картината да бъде продадена за до 30 милиона долара.

Историята на картината

Ван Гог рисува произведението през 1888 г., като се оттегля във френската провинция. През това време здравословното му състояние е било значително влошено.

Открадната от нацистите картина на Ван Гог е оценена на 30 милиона долара

Докато е в Арл, той се впечатлява от пастирския начин на живот и „Meules de blé“ е едно от произведенията, повлияно от този начин на живот.

От аукционната къща, която стои зад продажбата на картината, казват, че акварелът демонстрира “манията на Ван Гог към японизма”. По това личи графичният стил, който е сходен на японските дърворезби.

Открадната от нацистите картина на Ван Гог е оценена на 30 милиона долара

Произведението, въпреки спокойствието, което изобразява, има доста обезпокоителна история. Картината няколко пъти сменя собствениците си. Първоначално тя е принадлежала на брата на Ван Гог – Тео, а по-късно през 1913г. е собственост на Макс Мейровски. Враждебността и гонитбата на евреи принуждават Майровски да избяга и той поверява картината на търговски обект в Париж.

Акварелът става притежание на Мириам Каролайн Александрин де Ротшилд, която бяга в Швейцария след избухването на Втората световна война. По време на окупацията на Франция нацистите разграбват колекцията на Ротшилд, като едно от произведенията е „Meules de blé“.

През 1914 г. картината е прехвърлена в Jeu de Paume, музей, съхраняващ произведения на изкуството, считани за конфискувани от нацистите. След това, картината вероятно е била отнесена в замъка Schloss Kogl в Австрия, където е причислена към неназована частна колекция.

Ротшилд по-късно се опитва да възвърне творбата, но неуспешно. Тя попада в галерията Wildenstein & Co. в Ню Йорк, където е закупена от колекционер на изкуството – Едуард Лохрирдж Кокс, тексаски петролен магнат. След смъртта на Кокс възниква спор за собственост между имуществото на Кокс и наследниците на Ротшилд. И двете страни са постигнали споразумение, но за него няма много информация.

За последно картината е видяна публично през 1905 г. в музея Stedelijk в Амстердам.

Открадната от нацистите картина на Ван Гог е оценена на 30 милиона долара

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции