<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139472" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обявиха извъ...

Откриха безценни находки от потънал преди 350 години испански галеон

01 Август 2022
0 137

Откриха безценни находки от потънал преди 350 години испански галеон, предава NOVA.

Корабът “Нуестра Сеньора де лас Маравиляс” (Дева Мария на чудесата), известен като „Маравиля”, потъва в западната част на Бахамските острови през 1656 година, натоварен със съкровища от Северна и Южна Америка.

Ето какво извадиха от най-стария потънал средновековен кораб в Англия (видео)

Находките са открити от компанията „Allen Exploration”, в която участват морски археолози и водолази от Бахамите и САЩ. Те са открити, пръснати по дъното в разстояние на 13 км. Намирането им е още по-драматично, защото те са били покрити от дебел пласт пясък.

“Това е успешна археологическа операция”, каза пред The Guardian д-р Шон Кингсли, английски морски археолог и редактор на списание Wreckwatch.

Доказателства за контрабанда

Част от находките са били предназначени за богати аристократи, ако не и за кралски особи. Такава е златна филигранна верижка с мотиви на розети, златен медальон с кръста на Сантяго (св. Яков) и индийски камък безоар, смятан за лечебен в тогавашна Европа. А големите количества изумруди и аметисти, добити в Колумбия, са доказателство за контрабанден трафик, тъй като не са били регистрирани в документите на кораба.

“Маравиля” потъва около полунощ на 4 януари 1656 г. след навигационна грешка при избягване на плитки води. Той се е връщал в Испания от Хавана, натоварен със съкровищата, частни пратки и контрабанда на товар, плячкосан от друг испански галеон, претърпял корабокрушение край Еквадор. Сблъсквайки се с флагмана на флотилията, корабът се удря в риф и само 45 от 650-те души на борда оцеляват. Историците твърдят, че повечето от корабокрушенците са били изядени от акули.

От кадрите горе можете да си припомните удивителните находки от най-стария открит потънал кораб край бреговете на Англия.

Откриха безценни находки от потънал преди 350 години испански галеон

Източник: The Guardian NOVA

Видео: The Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции