<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142903" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кейтин Стикъ...

Откриха фосили на ужасяващо морско чудовище в Мароко (видео и снимки)

01 Септември 2022
0 195

Откриха фосили на ужасяващо морско чудовище в Мароко.

Преди много време, в морето на днешно Мароко, голям гущероподобен хищник от семейство Мозазаврови владее водите.

Бременна свиня избяга от животновъдна ферма, за да спаси бебетата си (снимки)

Откриха фосили на ужасяващо морско чудовище в Мароко (видео и снимки)

Екип от изследователи, ръководен от палеонтолога Ник Лонгрич от Университета в Бат, Великобритания, описва огромен нов мозазавър. Наречен е Thalassotitan atrox и за него има проучване, публикувано през август в Cretaceous Research.

“В края на периода креда, преди 66 милиона години, морските чудовища наистина са съществували”. Това казват изследователите.

“Thalassotitan atrox е бил невероятно, ужасяващо животно”, казва Лонгрич. “Представете си комодски варан, кръстосан с бяла акула, кръстосан с Т-рекс, кръстосан с косатка.”

Описание

Животното е достигало 9 метра дължина. Като върховен хищник, той е ловувал други морски влечуги. Използвал е гигантските си зъби, подобни на тези на косатката. Вкаменелостите показват силното им захабяване, което е индикация за увреждане от дъвкането на костите на плячката.

Изследователите подозират, че са открили и доказателства за плячката на гиганта. Това включва големи риби, морски костенурки, плезиозаври (морски влечуги), както и други видове мозазаври, всички показващи признаци на киселинно увреждане. Това предполага, че те са прекарали известно време в компанията на стомашните сокове на Thalassotitan atrox.

Мароко е гореща точка за вкаменелости от мозазаври. Лонгрич отбеляза, че вероятно там са живели около 30 вида морски влечуги. Новите вкаменелости на Thalassotitan atrox са особено интригуващи. Защо? Заради възможността да бъдат описани хранителни навици на огромното праисторическо чудовище.

Откриха фосили на ужасяващо морско чудовище в Мароко (видео и снимки)

Източник: NatGeo

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции