<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121636" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Eто какво тря...

Oткриха нов вариант на Covid-19

10 Март 2022
0 2612

Специалисти идентифицираха варианта Делтакрон на новия коронавирус, който комбинира гени от Делта и Омикрон, съобщи Reuters.

Вариантът е открит у най-малко 17 пациенти в САЩ и Европа.

Над 2000 са заразените с Covid-19 у нас за последното денонощие (видео)

Тъй като потвърдените случаи са малко, е твърде рано да бъде установено дали Делтакрон ще е много заразен и дали ще причинява тежки заболявания, каза ръководителят на изследването Филип Колсон от Средиземноморския болнично-университетски институт по инфекциозни болести в Марсилия. 

Екипът му е описал трима пациенти във Франция, заразени с вариант на SARS-CoV-2, който съчетава шиповия протеин на Омикрон с “тялото” на Делта.

Други екипи съобщават за още 12 случая на Делтакрон в Европа от януари в бюлетини за вирусни изследвания, всички с шипов протеин на Омикрон и тяло на Делта.

При генетичните рекомбинации на човешките коронавируси два варианта заразяват една и съща клетка-гостоприемник. 

“По време на пандемията от SARS-CoV-2 два или повече варианта са циркулирали едновременно в едни и същи географски райони… Това създаде възможности за рекомбинация между тези два варианта”, казва Колсон, като добавя че екипът му е разработил PCR тест, който “може бързо да установява положителни проби за наличието на този… вирус”.

Oткриха нов вариант на Covid-19

Източник: Reuters

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции