<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121107" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българин в Ха...

Отломки от неизвестна ракета се разбиха с огромна скорост в Луната

05 Март 2022
0 3415

Отломки от неизвестна ракета се разбиха с огромна скорост в Луната.

За първи път в историята на наблюденията на Луната планетолозите получиха уникален шанс. А именно да видят какво се случва, когато върху нея падне обект.

Може ли Мъск да бъде съден за разбиване на ракета в Луната?

Отломки от неизвестна ракета се разбиха с огромна скорост в Луната

Този шанс беше предоставен от неизвестна ракета, изхвърлила отломки директно в посока на естествения спътник на Земята.

Сблъсъкът

На 4 март 2022 г. в 14:26 ч. българско време самотната отработена част от ракета носител се е разбила в повърхността на Луната. Скоростта е била почти 9656 километра в час.

След като прахта слегне ще имаме още яснота. Орбиталният апарат на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ще се премести на позиция. Целта е да получи близък изглед на получения кратер.

Луната е преживяла много бурни моменти в историята на Слънчевата система. През последните четири милиарда години повърхността ѝ е преживяла безброй сблъсъци. И е образувала “белези” под формата на кратери.

Въпреки това учените рядко успяват да видят небесни тела, които при сблъсък с нашия спътник образуват тези кратери.

Без да имат представа какво е образувало кратера, учените могат да научат малко, когато го изучават.

Виновникът

Все още се водят спорове чий е обектът, сблъскал се с Луната. Астрономите знаят, че той представлява горната степен на ракета носител, изхвърлен при изстрелване на спътник.

Обектът е дълъг приблизително 12 метра и тежи близо 4500 килограма. Наличните данни сочат, че това е или ракетата Falcon 9 на SpaceX, изстреляна през 2015 г., или китайска ракета Long March 3C, изстреляна през 2014 г. Но и двете страни отричат ракетата да е тяхна.

Тъй като ударът е от далечната страна на Луната, той се е оказал извън полезрението на наземните телескопи.

Но около две седмици по-късно сондата LRO ще започне да получава изображения на новопоявилия се кратер. Докато орбитата ѝ преминава над зоната на удара.

При подходящи условия камерата на лунния орбитален апарат ще може да прави снимки на мястото на удара с резолюция от около един метър на пиксел.

Лунните орбитални апарати на другите космически агенции също ще могат да насочват камерите си към кратера. Той може да има диаметър между 10 и 30 метра и дълбочина между два и три метра.

Ще бъде оценено и количеството топлина, отделено при удара. Ако наблюденията се извършват достатъчно бързо, има вероятност инфрачервеният инструмент на Lunar Reconnaissance Orbiter да открие разтопен материал във вътрешността на кратера.

Тези данни могат да се използват за изчисляване на общото количество топлина от удара.

Ако орбиталният апарат не може да получи изображение достатъчно бързо, трябва да се направи друго. За оценка на количеството разтопен материал в кратера и разпръскването на отломките може да се използват изображения с висока резолюция.

Сравнявайки изображенията преди и след удара, учените ще търсят всякакви други изменения на повърхността на Луната. Някои от тези ефекти могат да се наблюдават на значително разстояние от кратера.

Познанията за свойствата на лунната повърхност могат да бъдат много полезни.

Сега не е толкова важно кой е собственикът на ракетата.

Сега за учените важното е, че това рядко събитие ще предостави нова информация, която може да се окаже много важна за успеха на бъдещите мисии до Луната и до по-далечни светове.

Отломки от неизвестна ракета се разбиха с огромна скорост в Луната

Източник: Актуално

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции